Από εθελοντές εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη 

Μία νέα μορφή υπηρεσιών προς μαθητές ασθενών κοινωνικών ομάδων ή οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα διαμορφώνεται σε αστικά κέντρα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, από εθελοντές καθηγητές και δασκάλους. >>>

Σκοπός της δράσης αυτής είναι να καλυφθούν, δωρεάν, οι ανάγκες στην ενισχυτική διδασκαλία, ακόμη και η προετοιμασία για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για τα «κοινωνικά φροντιστήρια», που διοργανώνουν σε κάποιες περιπτώσεις φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άλλες ομάδες πολιτών και κοινωνικά δίκτυα. 
Στα κοινωνικά φροντιστήρια παρέχονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας από έμπειρους καθηγητές, σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κυρίως στα βασικά μαθήματα (μαθηματικά, φυσική, χημεία, έκθεση) άλλα και σε εξειδικευμένα μαθήματα ή σε ξένες γλώσσες, ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μαθητών. 
Τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης για μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου που θα προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι μαθητές, που θα επιλεγούν με βάση το οικογενειακό εισόδημα, θα διδάσκονται έκθεση, αρχαία ελληνικά (άγνωστο κείμενο), αρχές οικονομικής θεωρίας και οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων. Τα τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και οι παρακολουθήσεις θα είναι δίωρες για κάθε μάθημα. Αντίστοιχες υπηρεσίες εξετάζει να δημιουργήσει και ο δήμος Νεάπολης–Συκεών, που ήδη αναζητά τρόπους για την διδασκαλία από εθελοντές δασκάλους. 
Στην Καλαμαριά, το Κίνημα Πολιτών, που ήδη έχει δημιουργήσει και λειτουργεί το δικό του Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, ανέπτυξε την πρωτοβουλία δωρεάν φροντιστηρίου, με τμήματα για μαθητές όλων των βαθμίδων και διάφορες θεματικές ενότητες. Έτσι, πρόκειται να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, εκμάθησης ξένων γλωσσών (Αγγλικά- Γαλλικά), εξωσχολικών δραστηριοτήτων μαθητών Δημοτικού (μουσική, ζωγραφική, γυμναστική, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ.) 
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Δικτύου Ανταλλαγής ΚοιΝο Ελένη Παπαθεοδοσίου, θα λειτουργήσουν και τμήματα σχεδίου και οικονομίας για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων. «Στα μαθήματα μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε μαθητής, με την προϋπόθεση ότι κάποιο μέλος της οικογένειας θα γίνει μέλος του Δικτύου και θα προσφέρει εθελοντική εργασία. Το Δίκτυο προωθεί την ισότιμη ανταλλαγή υπηρεσιών» δήλωσε. Τα μαθήματα θα γίνονται στα γραφεία του Κινήματος (Σάντας 7). 
Πάντως, οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αντιδρούν σε αυτήν την πρωτοβουλία, αφού, όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά προωθείται η παραπαιδεία!