Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ κατά των όσων έγιναν στη συνέντευξη αλλά με νύξεις για τη δεοντολογία

Νέο σίριαλ στο επεισόδιο της κόντρας του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, με δημοσιογράφο που αποκάλυψε το θέμα της "πρυτανικής τουαλέτας" και των κονδυλίων που δόθηκαν για την κατασκήνωση του πανεπιστημίου στην Καλλάνδρα Χαλκιδικής. Αυτήν τη φορά στην κόντρα χρησιμοποιήθηκαν και... μέσα κοινωνικής δικτύωσης! >>>

Θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά, για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα: 
Πρώτα ήρθε το περίφημο δημοσίευμα για το iphone που χάρισε ο αντιπρύτανης σε γνωστή ηθοποιό. Ακολούθησε δημοσίευμα για ταξίδι του πρύτανη στο Φανάρι όπου συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και παραβρέθηκε σε βάπτιση του παιδιού υπαλλήλου του ΑΠΘ.
Στη συνέχεια ήρθαν τα δημοσιεύματα για την "τουαλέτα των 30.000 ευρώ" και της εκτέλεσης -για δεύτερη φορά- έργων στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση.
Ο πρύτανης αποφάσισε να απαντήσει με συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω... Διαδικτύου (Live streaming). Στη συνέντευξη αυτή μια κυρία, πήρε το λόγο κι επιτέθηκε στο δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου, Άγγελο Αγγελίδη, κάτι που εξόργισε τους δημοσιογράφους οι οποίοι ήταν παρόντες.Κινήθηκαν να αποχωρήσουν, αλλά, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν.
Το μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης "Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν" Δ. Ασπροπούλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του δ.σ., Μάκη Βοϊτσίδη και τον ενημέρωσε, φρονώντας ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ έπρεπε να εκδώσει ανακοίνωση, για την απρεπή συμπεριφορά κάποιων σε συνέντευξη Τύπου. Μετά, όμως, από τηλεφωνκή επικοινωνία με το... θύμα της επίθεσης, αποφασίστηκε να μην εκδοθεί κάποια ανακοίνωση. Ο δημοσιογράφος του "Ελεύθερου Τύπου" απάντησε ότι θα συνέχιζε το ρεπορτάζ κι ήθελε να κρατήσει το θέμα σε δημοσιογραφικά πλαίσια.
Ακολούθησε νέο, δισέλιδο δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", με νέα στοιχεία για όσα γίνονται στο ΑΠΘ. Ο πρύτανης , Γιάννης Μυλόπουλος, έστειλε φωτοτυπία του δημοσιεύματος στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητώντας την πειθαρχική τιμωρία του δημοσιογράφου.
Η επιστολή έφθασε στην ΕΣΗΕΜ-Θ ενώ η συνεδρίαση του δ.σ. βρισκόταν, ήδη, σε εξέλιξη. Το θέμα συζητήθηκε χωρίς να έχει πρωτοκολληθεί η επιστολή και, εκτός του Ασπροπούλη, υπέρ της έκδοσης ανακοίνωσης που να στιγμάτιζε την λεκτική επίθεση συνεργατών του πρύτανη κατά δημοσιογράφου, τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Β. Κοντογουλίδης. Τελικά απόφαση δεν ελήφθη, αφού το έγγραφο δεν είχε πρωτοκολληθεί -είχε συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης επειδή το θέμα θεωρήθηκε σοβαρό.
Το ίδιο απόγευμα, όμως, το Facebook... οργίαζε! Άτομα του πανεπιστημιακού χώρου γνωστοποιούσαν, ο ένας στον άλλον, ότι ο πρύτανης "έστειλε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜ-Θ τον δημοσιογράφο"!
Κι επειδή το Facebook είναι δημόσιο μέσον, όλα αυτά έγιναν γνωστά στον δημοσιογράφο, ο οποίος, σήμερα το πρωί, ζήτησε από την ΕΣΗΕΜ-Θ να παρέμβει.
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης καταδικάζει τη φραστική επίθεση συνεργατών του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλου, εναντίον του δημοσιογράφου του Ελεύθερου Τύπου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ζήτημα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι διοργανωτές συνεντεύξεων τύπου οφείλουν πάντα να θυμούνται ότι οι ίδιοι καλούν δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν αλλά και για να απαντήσουν στα ερωτήματά τους. Ασφαλώς όμως όχι για να τους παραδώσουν μαθήματα δημοσιογραφίας, ηθικής ή δεοντολογίας». Παράλληλα, η ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει στα μέλη της ότι τα δημοσιεύματά τους, ερευνητικά, σχολιαστικά ή άλλα, οφείλουν να υπακούν σε συγκεκριμένες αρχές 
δεοντολογίας.