Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και το τρίτο μέρος της χρηματοοικονομικής μελέτης για το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO. >>>

Στη μελέτη θα προτείνονται οι τρόποι χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση στη Σίνδο και η ανάπλαση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. 
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΔΕΘ ΑΕ), Τάσος Τζήκας, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των δύο επενδύσεων (σ.σ. συνολικού ύψους 340-420 εκατ. ευρώ), θα μπορούσαν ενδεχομένως ν΄ αξιοποιηθούν -μεταξύ άλλων- κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και πόροι του «πράσινου ταμείου» (π.χ.,για την ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου).
«Η τελική απόφαση και για το εκθεσιακό κέντρο πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ γρήγορα, ενόψει και της προγραμματισμένης συγχώνευσης ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου)», διευκρίνισε ο κ.Τζήκας.
Το πρώτο και δεύτερο μέρος της μελέτης, που αφορούν αντίστοιχα το χρηματοοικονομικό σκέλος της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο και της ανάπλασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν και παρουσιάστηκαν -με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ- στους υπουργούς Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη προσδιορίζει το κόστος της μετεγκατάστασης στη Σίνδο στα 280-300 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι εκείνο της ανάπλασης θα ξεκινάει από 60 εκατ. για ένα σύγχρονο «μικρομεσαίο» εκθεσιακό κέντρο και θα φτάνει μέχρι τα 120 εκατ., εάν υλοποιηθεί στο σύνολό του και το σχέδιο δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου.
Οι σχετικές με το εκθεσιακό κέντρο εξελίξεις εκτιμάται ότι παρακολουθούνται στενά και από υποψηφίους στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκθεσιακός φορέας της Γαλλίας, «GL Events». Ο γαλλικός φορέας επιβεβαίωσε προ ημερών το ήδη από την άνοιξη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον του για τη συνδιαχείριση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του προς τη διοίκηση της HELEXPO.

Τι γίνεται με τη συγχώνευση
«Πάρα πολύ σύντομα», ενδεχομένως ακόμη και εντός των αμέσως επόμενων ημερών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο συγχώνευσης – κατάργησης 213 νομικών προσώπων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τριπλή συγχώνευση ΔΕΘ-HELEXPO-ΟΠΕ (σ.σ. για την οποία, πάντως, εκδηλώνονται αντιρρήσεις από διάφορες πλευρές, σε ό,τι αφορά το σκέλος του ΟΠΕ), όπως δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Πάρις Μαυρίδης. 
Πολύ σύντομα αναμένει την εν λόγω θεσμική παρέμβαση και ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θεόδωρος Σουμπάσης. Όπως επισήμανε, το προσωπικό του συμπέρασμα από όσα διημείφθησαν στη διάρκεια των συναντήσεων στην 77η ΔΕΘ είναι αφενός ότι υπάρχει προβληματισμός των τοπικών φορέων για το τί μέλλει γενέσθαι με τις συγχωνεύσεις, ιδίως ενόψει του σχεδίου νόμου και, αφετέρου, ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια μοναδική ευκαιρία «να πάρει στα χέρια της» κάποιες αποφάσεις, που αφορούν το μέλλον της.