Η μεταποικιακή ιστορία της φωτογραφίας και η κληρονομιά που έχει αφήσει σε σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ασία και την Αφρική παρουσιάζονται στην έκθεση «Post – Colonial Photo Prints». >>>
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Πεδίου Δράσης Κόδρα» και φιλοξενείται, ήδη, από τις 7 Σεπτεμβρίου (θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου) στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, στην Καλαμαριά. Την έχει επιμεληθεί ο ινδονήσιος επιμελητής και θεωρητικός της τέχνης Alex Supartono.
Οι καλλιτέχνες Yee I-Lann (Μαλαισία), Andrea Stultiens (Ολλανδία), Julius Muller / Troppenmuseum Amsterdam (Ολλανδία) Dow Wasiksiri (Ταϊλάνδη), Angki Purbandono (Ινδονησία) και Victor Ehikhamenor (Νιγηρία) με τα έργα τους που διαπνέονται από χιούμορ, σαρκασμό, πολιτική διαύγεια και μαχητικότητα σχολιάζουν την ιστορία και το ίχνος της στην πολιτική, στις ταυτότητες και στην τέχνη.
Μέσα από τα έργα προβάλλεται το γεγονός ότι οι αποικιοκρατικές χώρες κληροδότησαν στις χώρες από τις οποίες πέρασαν εκτός των άλλων κι έναν τρόπο να αναπαριστούν και να σκέφτονται οι άνθρωποι τον εαυτό τους.
Οι πρώτες φωτογραφίες ντόπιων αναπαρήγαγαν τον τρόπο με τον οποίον φωτογραφίζονταν οι άποικοι, υιοθετώντας την κουλτούρα τους, τις εικόνες τους και τα σύμβολα του κύρους τους.
Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης πρόσφατα, σύγχρονοι φωτογράφοι από χώρες που γνώρισαν την αποικιοκρατία, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε πρακτικές της αποικιακής τους ιστορίας, υιοθετώντας μια ποικιλία από εννοιακά και τεχνικά γνωρίσματα που είχαν καταρχήν συνδεθεί με φωτογραφικές πρακτικές της αποικιακής περιόδου.
Η έκθεση λειτουργεί από Κυριακή έως Πέμπτη από τις 20.00 έως τις 23.00 και Παρασκευή και Σάββατο από 20:00 έως 24:00 με ελεύθερη είσοδο.