Τους Χορευτές του Βορρά, που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο των Δημητρίων, απόψε το βράδυ, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, επιλέγουμε να σας προτείνουμε γι απόψε. Αναλυτικά, δείτε τι άλλο συμβαίνει στα πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης:



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, σε συνεργασία με το CineDoc, δέκα βραβευμένα ντοκιμαντέρ από σήμερα έως και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στο Ολύμπιον και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος). Σήμερα, στις 17.00, θα προβληθεί στο Ολύμπιον το ντοκιμαντέρ Dancing Dreams (Rainer Hoffmann / Anne Linsel / 92’ / 2010 / Γαλλία, Γερμανία).
ΘΕΑΤΡΟ
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζει την πρώτη του παραγωγή για την περίοδο 2012-2013, με τίτλο «Πορείες Τρωάδων» (αφορμή η τραγωδία του Ευριπίδη). Σκηνοθεσία Αναστασία Θεοφανίδου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης. Ιδέα, σύνθεση κειμένων Αναστασία Θεοφανίδου. Ερμηνεύουν Αναστασία Θεοφανίδου, Αλεξία Σαπρανίδου. Σχήμα εκτός Άξονα: Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 9 μμ. Δεν υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
  • Η επιθεώρηση «Έλα απόψε στου…Μελά» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, στο Βασιλικό Θέατρο (Λεωφόρος Νίκης 121, Θεσσαλονίκη) έως και τις 21 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την παραγωγή που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι από τη «Θερινή Σκηνή» του ΚΘΒΕ, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η παράσταση, μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, ομαδικά εισιτήρια 8€, άνεργοι, ΑΜΕΑ 5 €.
  • Το έργο «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 137, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη), σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως, έως τις 7 Οκτωβρίου. Θεατρική διασκευή Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος. Παίζουν Ακύλλας Καραζήσης (Μπρόιερ), Χάρης Φραγκούλης (Φρόιντ), Νίκος Χατζόπουλος (Νίτσε). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 18€, φοιτητικό 14€ (Παρ – Κυρ) και μειωμένο 15€. Φοιτητικό 12€ (Τετ-Πέμπ).
  • Η παράσταση «Άγρια Μοναξιά», βασισμένη στο έργο «ΤheLonesomeWest» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, από την καλλιτεχνική ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου. Στο θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ), έως τις 14 Οκτωβρίου. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώρα 21:00. Εισιτήρια 12€ & 10€ μειωμένο.
  • Το εναλλακτικό comedy show με τίτλο «Κάψε το σενάριο» για τελευταία μέρα σήμερα στο Principal Club Theater – Μύλος (Γεωργίου Ανδρέου 56, Θεσσαλονίκη). Πέντε ηθοποιοί δημιουργούν αυτοσχεδιασμούς και κωμικά σκετς πάνω σε μια σκηνή μπροστά στο κοινό, που δίνει με ατάκες ή ιδέες τα θέματα των αυτοσχεδιασμών. Πρωταγωνιστούν Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ζήσης Ρούμπος, Γιώργος Βαγιάτας. Ώρα έναρξης 21:00, οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30. Είσοδος 8 ευρώ.
ΧΟΡΟΣ
  • Η παράσταση «Επιμένω» από τους «Χορευτές του Βορρά» απόψε στις 9, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων. Τη χορογραφία υπογράφει ο Παναγιώτης Αργυρόπουλος. Χορευτές – ερμηνευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Κατερίνα Λιόντου, Γιάννης Πολύζος. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ, 5 ευρώ.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Από σήμερα έως τις 8 Οκτωβρίου το 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής - 10η Γιορτή της Τζαζ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ), με ώρα έναρξης 21.00. Στο σημερινό πρόγραμμα η Swing `n Classic Band. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία των «Leto Εnsemble», με τίτλο «Ένας μουσικός περίπατος στον 19ο και 20ο αιώνα για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο», σήμερα στις 20:30, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων. Το σύνολο αποτελούν οι μουσικοί Κλειώ Παπαδοπούλου – Blonz στο φλάουτο, Shelley Levy στο κλαρινέτο και Pavel Timofejevsky στο πιάνο. Τιμή εισιτηρίου: 10€, 5€ (μειωμένο)
  • Οι Jitterbugs προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους σε ένα απογευματινό event με μουσική από τις δεκαετίες του '40 και του '50, aperitifs, σπιτικά γλυκά και κουλουράκια και retro jive διάθεση. Θα προβληθούν retro ταινίες, και όποιος επιθυμεί μπορεί να εξασκηθεί στο χορό. SPITIMOU.groundfloor (Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη), από τις 16.00. Είσοδος δωρεάν. Τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • «Γιορτή Μελιού» στο Πάρκο Πεδίου Άρεως (Καυταντζόγλου 10, Θεσσαλονίκη) έως και σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Διοργανώνεται από την 5η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο νομού Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. Εκτός από έκθεση προϊόντων μέλισσας και σχετικές ομιλίες, περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική. Ώρες λειτουργίας 10:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τελευταία μέρα σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, για τη 2η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, στο Πάρκο Νέας Ελβετίας. Στο πρόγραμμα της γιορτής, που έχει σύνθημα «Γίνεται κι αλλιώς», περιλαμβάνονται εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις, ομιλίες, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις κατά τις βραδινές ώρες. Οι εκδηλώσεις άρχισαν από τις 12 το μεσημέρι, και η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Ολοκληρώνεται σήμερα το φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ 4 «ΑΝΑκριση-ΚΑΤΑθεση», που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Εικαστικά, χορός, θέατρο, μουσική, συναντήσεις-συζητήσεις, performance, κινηματογράφος εγκαθίστανται στον χώρο και τον αναδεικνύουν σε πεδίο πολιτισμού, οραματισμού, σκέψης και έκφρασης. Συμμετέχουν καλλιτέχνες και ομάδες, οργανισμοί και φορείς. Οι πόρτες του φεστιβάλ άνοιξαν σήμερα από το πρωί και δεν θα κλείσουν πριν από τα μεσάνυχτα. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τέχνη, εναλλακτικό εμπόριο και ανταλλακτική οικονομία συναντούν τη φιλανθρωπική ευαισθησία στο «The Charity Festival» που ολοκληρώνεται σήμερα (από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη. Τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Βραδιά «ΜΑΡΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ», με τη συμμετοχή των χορωδιών Τριανδρίας, Βαφοπουλείου, Παγχαλκιδιωτών, Ροδολιβιωτών, απόψε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2012». Το φεστιβάλ διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης έως τις 3 Οκτωβρίου, στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 – Τζουμαγιάς 1). Ώρα έναρξης 19:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ιστιοπλοϊκό αγώνα στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας Θεσσαλονίκης. Ο θεσσαλονικιός τραγουδοποιός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ομίλου. Ο αγώνας ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με εκκίνηση ανοιχτά από το Καραμπουρνάκι. Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας και του πληρώματός του, με το σκάφος Νεμέα του Μίμη Καστερά.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Την έκθεση «Η Δύση της Ανατολής, ο αιώνας που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912» παρουσιάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η έκθεση βασίζεται στις συλλογές καρτποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου και του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και υφαίνεται πάνω στο διεθνές ιστορικό πλαίσιο του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται και μια άγνωστη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης από τη συλλογή Δέλλιου –η παλιότερη, πιθανόν, φωτογραφία της πόλης– καθώς και ένα δρώμενο, εμπνευσμένο από τις ενδυμασίες των τελών 19ου – αρχών 20ού αιώνα, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη. Ο τίτλος «Η Δύση της Ανατολής» οφείλεται στο ομότιτλο βιβλίο της Έλλης Σκοπετέα. Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως τις 18 Νοεμβρίου 2012. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις καλέστε στο 2310 295.170-1).
  • Έκθεση κοσμήματος και ζωγραφικής, με έργα της Ξανθούλας Βαβούσκου και της Maria Coundjeris, στον πολυχώρο Τέχνης Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, πλαζ Αρετσούς), έως τις 6 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή 18.00 – 22.00, Σάββατο 12.30 – 14.00 & 19.00 – 22.00 και Κυριακή 12.00 – 17.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • "Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28 - 30 Σεπτεμβρίου), διοργανώνοντας θεματικές ξεναγήσεις και παιχνίδι ρόλων. Επιπλέον, σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 έως 16.00.
  • Έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball «Platon's Mirror», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), έως τις 25 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της έκθεσης «Platon's Mirror» που είναι ενταγμένη στο «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» (συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00. Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ.
  • Συνεχίζεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η έκθεση Transform 2012 που φέτος έχει ως θέμα «Το κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) έως τις 7 Οκτωβρίου (Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00). Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας,των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους ενάμιση μέτρου περίπου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με απώτερο στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο). Για σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Ως σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο). Για σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως και σήμερα. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο). Για σήμερα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, η είσοδος είναι ελεύθερη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής Κληρονομιάς.