Μια περίεργη υπόθεση λαθρεμπορίας φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από την σύλληψη των «λαθρέμπορων» χθες και προχθές, στην Αλεξανδρούπολη. >>>
Σύμφωνα με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, δράστες είναι επτά άντρες ηλικίας 35, 36, 45, 65, 52 και 56 ετών, καθώς και μια γυναίκα 33 ετών, όλοι Έλληνες. 

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που διέθεταν οι αρχές, εντόπισαν και συνέλαβαν δύο από τους δράστες, ηλικίας 36 και 45 ετών, διότι μετέφεραν 58 λαθραία δοχεία φυτοφαρμάκων στο εσωτερικό της χώρας από την Τουρκία, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. 
Στη συνέχεια, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες είχαν και συνεργούς, οι οποίοι είχαν μεταβεί σε προγενέστερο χρόνο στην Τουρκία, από όπου προμηθεύτηκαν τις παραπάνω ποσότητες φυτοφαρμάκων, τη μεταφορά των οποίων από την Τουρκία στην Ελλάδα ανέλαβαν οι δύο Έλληνες που συνελήφθησαν προχθές. Έπειτα οι αστυνομικοί οργάνωσαν επιχείρηση, κατά την οποία χθες το πρωί συνελήφθησαν οι άλλοι πέντε δράστες, τη στιγμή που παραλάμβαναν τις λαθραίες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα λαθραία φυτοφάρμακα προορίζονταν για δική τους χρήση και όχι για εμπορία. 
Αναλυτικά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 58 δοχεία που περιείχαν συνολικά 290 λίτρα φυτοφάρμακο, 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 5.605 ευρώ και 260 λιρών Τουρκίας. 

«Αγοράζουν και ανταλλακτικά από την Τουρκία, επειδή είναι φθηνά»
Αστυνομικοί μιλώντας αποκλειστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» για το θέμα αυτό, αποκάλυψαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς πολλοί είναι αυτοί, που λόγο της φθηνότερης τιμής των προϊόντων προτιμούν να αγοράσουν τα φυτοφάρμακα που χρειάζονται για τη δουλεία τους από τη γειτονική χώρα. Ακόμα, αποκάλυψαν πως αρκετοί είναι και αυτοί που προμηθεύονται ανταλλακτικά για τα οχήματά τους από την Τουρκία, λόγω της αρκετά χαμηλότερης τιμής. Ως παράδειγμα, ανέφεραν ότι η τιμή ενός ανταλλακτικού που στη χώρα μας θα κυμαίνονταν κοντά στις 4.500 ευρώ, ενώ στη γειτονική χώρα θα μπορούσε να το βρει κανείς ακόμα και με 2.000 ευρώ και μάλιστα γνήσιο. 
______________________________________________________________________
Το κείμενο είναι του Μιχαήλ Λιάπη από τον Τύπο Θεσσαλονίκης