Η Γερμανική εφημερίδα Handlesblatt αποκαλύπτει πως η Τρόικα δεν πιστεύει πως οι στόχοι, που έχει θέσει η Ελλάδα, είναι εφικτοί, ενώ στο Spiegel, παρουσιάζεται η αμφιβολία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Οι πιστωτές της Ελλάδας εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, δεν είναι πλέον εφικτοί, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt.
«Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επισημαίνει η Handlesblatt, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2016.
Αλλά και στο περιοδικό Spiegel βγαίνει προς τα έξω μια διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της τρόικα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ενδεικτικό των διχογνωμιών που έχουν προκύψει είναι το ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας, με την Κομισιόν να προσφέρει μία θετική αποτίμηση της κατάστασης αλλά τα υπόλοιπα δύο μέλη της τριμερούς να ζωγραφίζουν μία «εικόνα με μελανά χρώματα».