Σφοδρές μάχες μαίνονται από νωρίς σήμερα το πρωί στις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης αυτής της βόρειας Συρίας, για τον έλεγχο της οποίας πολεμούν δυνάμεις του τακτικού στρατού και αντάρτες εδώ και σχεδόν δύο μήνες. >>>


Οι συγκρούσεις σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ξέσπασαν στη συνοικία Μπουστάν αλ-Κασρ, στο νοτιοδυτικό Χαλέπι και στη γειτονική συνοικία Ιζάα, με τους δύο αυτούς τομείς να σφυροκοπά ο συριακός στρατός. Μάχες ξέσπασαν επίσης νοτιότερα, στο Σουκάρι, όπου έχουν οχυρωθεί αντάρτες.

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της ανατολικής συνοικίας Σαχούρ και στην ευρύτερη περιοχή, δύο πολίτες εκ των οποίων μια γυναίκα σκοτώθηκαν, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιοχές αλ-Μπαμπ και Σφίρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το καθεστώς, οι δυνάμεις του ελέγχουν τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Μιντάν στο κεντρικό Χαλέπι, ύστερα από μια εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων.

Επί του πεδίου, ο στρατός ζήτησε ωστόσο από τους κατοίκους να αποφύγουν ένα μέρος της συνοικίας, προειδοποιώντας για την παρουσία ελεύθερων σκοπευτών. Κοντά στην περιοχή αυτή, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε χθες δέκα νεκρούς αντάρτες να κείτονται στο έδαφος.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan έγραψε ότι η Μιντάν "εκκαθαρίστηκε" διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των ενόπλων που πολεμούσαν στην περιοχή ήταν "σαλαφιστές άραβες και ξένοι". Η κατάληψη της Μιντάν "θα ανοίξει το δρόμο για την εκκαθάριση κι άλλων όμορων συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών", προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη τις συνοικίες Μπουστάν αλ-Μπάσα, Σουλεϊμάν αλ Χάλαμπι και κυρίως τη Σαχούρ, που δείχνει να είναι ο επόμενος στόχος.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι "όταν ο στρατός λέει πως ελέγχει έναν τομέα, αυτό είναι προσωρινό... Ο στρατός καταλαμβάνει συνοικίες, κατόπιν διεξάγονται συγκρούσεις με τους αντάρτες, δεν υπάρχει πραγματική εξέλιξη. Όσον αφορά τη συνοικία Μιντάν, οι αντάρτες είχαν τον έλεγχο μόνο ενός αστυνομικού τμήματος και δύο-τριών δρόμων". Οι αντάρτες "λένε ότι ελέγχουν ένα οδόφραγμα ή ένα φυλάκιο, μετά έρχεται ο στρατός για να καταστρέψει τα πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι το σημείο αυτό είναι υπό έλεγχο. Η πραγματική υπεροχή του καθεστώτος είναι τη αεροπορία του", είπε ο Ραχμάν.

Την ίδια ώρα, ένας διοικητής των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοίνωσε πως προσφέρεται επικήρυξη 25 εκατ. δολαρίων σε οποιονδήποτε συλλάβει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ "ζωντανό ή νεκρό", μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από έναν διοικητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ο οποίος δεν κατονομάσθηκε, τα χρήματα της επικήρυξης συγκεντρώθηκαν από δωρεές επιχειρηματιών που τάσσονται εναντίον του αλ-Άσαντ.

Στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 137 άνθρωποι --72 πολίτες, 41 στρατιώτες και 24 αντάρτες -- σύμφωνα με τον ημερήσιο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.

Ωστόσο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι επισκέφθηκε τους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμό στη νότια Τουρκία. Αυτή ήταν η πρώτη του συνάντηση με τους πρόσφυγες από τη Συρία από την 1η Σεπτεμβρίου που άρχισε η αποστολή του. Κατά την επίσκεψή του, ο Μπραχίμι συναντήθηκε κυρίως με τους πρόσφυγες του καταυλισμού του Αλτινοζού, το οποίο άνοιξε πριν από 15 μήνες στην επαρχία Χατάι και σήμερα φιλοξενεί περίπου 1.300 Σύρους πρόσφυγες.

Αυτοί που διαμένουν στον καταυλισμό υποδέχθηκαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου φωνάζοντας συνθήματα όπως "Απελευθερώστε τη Συρία: Θα πολεμήσουμε μέχρι θανάτου!". Ο Μπραχίμι ενημερώθηκε επίσης από Τούρκους τοπικούς αξιωματούχους για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και για τις ανάγκες τους. "Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η ειρήνη στη χώρα τους και ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτήν το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Μπραχίμι κατά τη συνάντηση που είχε με τους Τούρκους αξιωματούχους κατά την οποία εξήρε επίσης την υποδοχή που επιφυλάσσουν οι τουρκικές αρχές στους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι "είναι καλοδεχούμενοι και χαίρουν εν γένει εξαιρετικά καλής μεταχείρισης στην Τουρκία".

Η Τουρκία, η οποία ζητεί την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να συνεχίσει να υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες, φιλοξενεί ήδη 83.000 σε πολλούς καταυλισμούς και έχει δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί ακόμη περίπου 100.000.

Από την πλευρά του, το Ιράν πρότεινε στην Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία την αποστολή παρατηρητών από τις τέσσερις χώρες σε μια προσπάθεια τερματισμού της βίας στη χώρα αυτή, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έκανε την πρόταση αυτή κατά τη σύνοδο τη Δευτέρα στο Κάιρο της "ομάδας επαφής" για τη Συρία, όπου συμμετείχαν οι τέσσερις περιφερειακές δυνάμεις, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna και η κρατική τηλεόραση.

Ο Σαλεχί πρότεινε επίσης στους ομολόγους του να διεξαχθεί στην Τεχεράνη η προσεχής σύνοδος της τετραμερούς αυτής ομάδας που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο με πρωτοβουλία του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εξήγησε ότι οι παρατηρητές αυτοί θα μπορούν να "επιβλέπουν μια διαδικασία που έχει στόχο να τερματίσει τη βία" στη Συρία, μετέδωσε το Irna χωρίς να δώσει στοιχεία για τη φύση μιας τέτοιας διαδικασίας ή του πλαισίου εντός του οποίου οι παρατηρητές θα μπορούν να επέμβουν.

Ο Σαλεχί ζήτησε "τον άμεσο τερματισμό της βίας, την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης χωρίς ξένη παρέμβαση και τη διακοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην συριακή αντιπολίτευση".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναμένεται την Τετάρτη στη Δαμασκό για συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή. Ο Ιρανός υπουργός θα συναντηθεί το πρωί με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίν Μουάλεμ, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες μετά τη διάσκεψη που είχε στο Κάιρο η "ομάδα επαφής για τη Συρία (Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία και Σαουδική Αραβία), παρουσία και του διεθνούς μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι. Να σημειωθεί ότι το Ριάντ δεν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο αυτή.

Παράληλλα, η Τεχεράνη διαψεύδει ότι παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό και ότι έστειλε στη Συρία μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε δοκιμές με χημικά όπλα στο τέλος του Αυγούστου στην περιοχή της Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι. Πέντε ή έξι οβίδες, χωρίς χημική γόμωση, αλλά που προορίζονται για χημικό πόλεμο, εκτοξεύθηκαν από τανκς ή αεροσκάφη στην έρημο κοντά στο Σαναζίρ, που είναι το γνωστότερο κέντρο δοκιμής χημικών όπλων της Συρίας, αναφέρεται στη δημοσίευμα που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιρανοί στρατιωτικοί, κατά πάσα πιθανότητα Φρουροί της Επανάστασης, έφθασαν στην τοποθεσία με ελικόπτερο. Το κέντρο του Σαναζίρ, φέρει την επωνυμία "Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών", αλλά είναι το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμής χημικών όπλων στη Συρία. Ιρανοί και βορειοκορεάτες επιστήμονες εργάζονται εκεί για την παραγωγή χημικών αερίων όπως το σαρίν, το ταμπούν και το αέριο μουστάρδας.