Με ανοιχτές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό και εικαστικές δράσεις και απευθύνονται σε όλη την πόλη, αρχίζουν σήμερα τα 47α Δημήτρια του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Οκτωβρίου. Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εναρκτήριων εκδηλώσεων των Δημητρίων και ό,τι άλλο τρέχει στην πόλη>>>


Το πρόγραμμα των εναρκτήριων εκδηλώσεων των 47ων Δημητρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Α. Προαύλιο και περιμετρικά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο:
- Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης. Το σχήμα θα ξεκινήσει στις 18:30 από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μουσικής, παίζοντας γνωστά και αγαπημένα κομμάτια.
- «Cambia Fest». Η άφιξη της Φιλαρμονικής στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής σηματοδοτεί την έναρξη του «Cambia Fest». Στο φεστιβάλ θα εμφανιστούν εγχώρια μουσικά σχήματα, τα οποία κάνουν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα. Πρόκειται για τα συγκροτήματα «Jasm», «Biotech», «Καβούρια Δολοφόνοι» και «’Ορτσα ρε», που θα συμμετάσχουν σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό. Η μουσική του σχήματος που θα προτιμήσει το κοινό, θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο, ενώ τα τραγούδια των υπόλοιπων τριών σχημάτων θα μεταγραφούν σε παρτιτούρες σε μορφή e-book από τις εκδόσεις Cambia, με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής και των 47ων Δημητρίων.
- Symphonic rock από τους «After Crying» και τη Μητροπολιτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη συναυλία της εναρκτήριας εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 22:00, με τη Μητροπολιτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε σύμπραξη με το ουγγρικό ροκ συγκρότημα «After Crying». 
Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Β. Λήξη Παρά θίν’ αλός 2012 - Έναρξη 47ων Δημητρίων:
Μετά την περσινή συνεργασία των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, τα «Δημήτρια» και το «Παρά θίν’ αλός» συνδέονται ξανά, μέσω του διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012». Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Έκθεση φωτογραφίας στην οδό Β. Όλγας. Τυπωμένες φωτογραφίες σε μεγάλη διάσταση, σε δημόσια κτίρια της οδού Β. Όλγας, ενοποιούν νοητά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά και φέρνουν τους πολίτες σε επαφή με τη διεθνή σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Γερμανία.
- «Tanz macht Frei», «Ο χορός απελευθερώνει». Έμπνευση της δράσης στάθηκε η πληροφορία ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν Θεσσαλονικείς χόρεψαν βαλς στην παραλιακή οδό. Το «Tanz macht Frei» είναι μία εικαστική πρόταση – performance, στην οποία συμμετέχουν περίπου 150 άτομα όλων των ηλικιών, εθελοντές και όχι επαγγελματίες χορευτές, που θα κινηθούν χορεύοντας από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο.

Πέρα από τα Δημήτρια, 
το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων της ημέρας 
έχει ως εξής: 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών έως τις 23 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Αμνηστεία- Γραφείο Ελλάδος, την Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και την HOMOphonia - Συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πορτραίτων με τίτλο «Proudly African & Transgender» της Gabriele Le Roux, η οποία παρασχέθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία – Γραφείο Ελλάδας και πραγματοποιείται στο φουαγιέ του Μουσείου Κινηματογράφου. Το σημερινό πρόγραμμα προβολών: 18:00 Δε θέλω να επιστρέψω μόνος. 18:00 Θέλεις μόνο αγάπη; 18:00 Αγωνιστές. 20:00 Κολατσιό. 20:00 Ασυνήθιστες – θεές. 22:00 Τρίο. Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (ανά προβολή), 8 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο). Οι κάτοχοι της CineΚάρταF με ένα εισιτήριο δικαιούνται να δουν δύο προβολές.
ΘΕΑΤΡΟ
  • Τελευταία παράσταση απόψε για τον μονόλογο του άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς «Το χέρι», στο θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 137, Θεσσαλονίκη). Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα και ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works. Ώρα έναρξης 20.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15€, φοιτητικό 10€.
  • Ο κωμικός μονόλογος των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «MNIMONIMOUS», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, με τον ίδιο στον ρόλο του Mnimonimous, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:15. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών).
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Μπάμπη Στόκα ολοκληρώνεται απόψε το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων της 77ης ΔΕΘ, η οποία κλείνει σήμερα τις πύλες της. Εγκαταστάσεις HELEXPO, 21.30. Με το εισιτήριο εισόδου στην Έκθεση: 5€ γενική είσοδος, 2€ πολυτέκνων.
  • Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, απόψε στις 20.30, μπροστά στο κτίριο διοίκησης. Την ΚΟΘ θα διευθύνει ο μαέστρος Γεώργιος Βράνος. Το πρόγραμμα αρχίζει με την Εισαγωγή από την όπερα «Μεταξένια Σκάλα» του Ροσσίνι. Ακολουθεί το «Κοντσέρτο για Τούμπα» του Πλάου (ερμηνεύει ο κορυφαίος της ΚΟΘ Παύλος Γεωργιάδης). Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστεί η «Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα KV550» του Μότσαρτ. Σε περίπτωση βροχής, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Η εισφορά της Θεσσαλονίκης στη νεοελληνική λογοτεχνία είναι το θέμα της «Λογοτεχνικής Σκηνής» του «Παρά θιν’ αλός 2012», η οποία «κλείνει» σήμερα (19.30 - 22.30) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9). Για το τριήμερο εκδηλώσεων είχαν προγραμματιστεί ομιλίες από καταξιωμένους μελετητές, προβολές βίντεο αρχείου με διακεκριμένους εκφραστές της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης που δεν ζουν πια, καθώς και αναγνώσεις ποιημάτων και πεζών από σημερινούς συγγραφείς της πόλης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το αναλυτικό πρόγραμμα στη διεύθυνση: http://politismos.kalamaria.gr
  • Ολοκληρώνεται απόψε το "kont@kt#4-the 4_bidden fest" που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά τo kont@kt art club, με στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θέατρο, χορό, performances, μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, κόσμημα, ξυλογλυπτική, video art, λογοτεχνία, σεμινάρια κ.ά., στο νέο χώρο του kont@kt art club (Ρεγκούκου 31- πίσω από τον ΟΣΕ), καθώς και στον πολυχώρο εκτ6ς (Ορφανίδου 5, 6ος, Θεσσαλονίκη). Το σημερινό πρόγραμμα: 13.00-19.00: Σεμινάριο Κολάζ, Γ. Μπογιατζίδης - kontakt art club. 19.30: «Ήχοι δωματίου» (Μαρία Μάμαλη) – kontakt art club. 20.00: «Kind of a woman» (Β+6) – kontakt art club. 20.30: « Now clean up the mess» (Ναυσικά Στάθη) – kontakt art club. 21.00: «Τhe sound of canvas» (Σπυριδούλα Ζάχου, Βασίλης Αβδελάς, Χρήστος Ζάχος) – Πολυχώρος εκτ6ς. 21.30: Εισαγωγή στην ΚΡΟΥΣΗ- Σεμινάριο Κρουστών & JAMMING (Νίκος Τουρμπής) – Πολυχώρος εκτ6ς. Οι εκθέσεις που πλαισιώνουν τη διοργάνωση φιλοξενούνται τόσο στο kontakt art club όσο και στον πολυχώρο εκτ6ς.
  • Τελευταία μέρα σήμερα για το GreenWave Festival, την εναλλακτική «πράσινη» γιορτή που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο δημοτικό πάρκο – χώρος πρώην αναψυκτηρίων (απέναντι από τη ΧΑΝΘ). Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη διεύθυνση http://greenwavefestival.com/
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη). Παράσταση της ομάδας χορού “Zaar” από την Ανδαλουσία “Al Bidaya”. Ώρα 21.00. Αίθουσα Θεάτρου. Είσοδος 10 €.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Συνεχίζεται σε τρία σημεία της πόλης η έκθεση Transform 2012 που φέτος έχει ως θέμα «Το κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα, «κομμάτια» της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης ήδη παρουσιάζονται: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, 2310 247111, 2310 991610) έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος του δήμου Νεάπολης – Συκεών (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού) έως 22 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00). Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) έως τις 7 Οκτωβρίου (Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00). Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί τμήμα της έκθεσης στο «Remezzo Palace» του δήμου Καλαμαριάς.
  • «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012», μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα στην Καλαμαριά (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125), στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012». Επτά εκθέσεις, εκ των οποίων μία «αφήνει» το πρώην στρατόπεδο και ταξιδεύει στη διαδρομή Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη και άλλη μία διαδικτυακή, 106 καλλιτέχνες, αλλά και ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης (σήμερα – δείτε παραπάνω, στις εναρκτήριες εκδηλώσεις των 47ων Δημητρίων), στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που στηρίζεται από 200 εθελοντές. Όλες οι εκθέσεις του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» διοργανώνονται σε σχέση με ένα κεντρικό θέμα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση που ανέπτυξε η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 20.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο: 20.00-24.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ και τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Έως και σήμερα. Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ). Ώρες λειτουργίας: 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Η έκθεση "Αρχιτεκτονική Τοπίου, Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012" έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ). Διοργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη 2012, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται εκατό προτάσεις - projects για το τοπίο της Θεσσαλονίκης, που αφορούν το σχεδιασμό του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 16:00. Τιμή Εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο) Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο).