Το μαγευτικό Βάι στην Κρήτη...

Με έντονους ρυθμούς  εισέρχονται νέα είδη από τις θάλασσες του νότου στο Αιγαίο ακόμη και στις βορειότερες περιοχές του.  Η «τροποικοποίηση» της Μεσογείου όπως φαίνεται και από την τρίτη κατά σειρά εργασία της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ Θανάση Κούκουρα , είναι πλέον γεγονός. >>>

Όπως ο ίδιος λέει «το φαινόμενο πρέπει να μελετηθεί διεξοδικότερα  καθώς τα ψάρια που ζούσαν μέχρι τώρα στις ελληνικές θάλασσες  κινούνται πλέον σε μεγαλύτερα βάθη με αποτέλεσμα να αλιεύονται όλο και περισσότερα  ...εισαγόμενα είδη. Αυτό όμως έχει και θετικές επιπτώσεις καθώς  έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά ο πληθυσμός αρθρόποδων όπως οι γαρίδες που κινδύνευαν να αφανιστούν από την υπεραλίευση».
Πάντως αυτή η μετακίνηση  τροπικών ψαριών , μαλάκιων και αρθρόποδων είναι πλέον γεγονός και συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο της θερμοκρασίας στη θάλασσα συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Συνέδριο για τη θάλασσα 
Επιστήμονες , εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας συζήτησαν στη Σαντορίνη το Σαββατοκύριακο θέματα που αφορούν το  θαλάσσιο περιβάλλον. Τη διοργάνωση του Συνεδρίου Thalatta 2012   υποστήριξε ο Δήμος Θήρας το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού , Ναυτιλίας και Αιγαίου , καθώς και επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις.  
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις  πολυεπίπεδες (οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές) προκλήσεις που επηρρεάζουν όλους τους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.
Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκε και το θέμα της ρύπανσης που προκλήθηκε από το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ,ενω ΄εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων ζήτησαν την « υιοθέτηση «πράσινων» προτύπων ως εργαλεία για την αειφόρο ανάπτυξη»

Στο επίκεντρο ο τουρισμός
Περισσότερα από 2.36 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταιστον τομέα του παράκτιου τουρισμού, ποσοστό που αντιπροσωπεύει 1,1% της συνολικής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου το 51% της δυναμικότητας σε κλίνες σε ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη είναι συγκεντρωμένα σε παράκτιες περιοχές. Επίσης ο κλάδος της κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει παραγωγικό τομέα με άμεσο κύκλο εργασιών ύψους € 14,5 δισ. ευρώ και δημιουργεί περίπου 150.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο όπως εξήγησε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης  μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης  πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται και να προστατεύεται ο θαλάσσιος πλούτος στο σύνολό του.