Οι δρόμοι οδηγούν απόψε στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, που ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί το φετινό «Πεδίο Δράσης Κόδρα», μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Στον ίδιο χώρο, jazz μουσική με τον Σάκη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012» του δήμου Καλαμαριάς, θα σιγοντάρει τα εγκαίνια των εκθέσεων. >>>
 
ΘΕΑΤΡΟ
  • Ο κωμικός μονόλογος των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «MNIMONIMOUS», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, με τον ίδιο στο ρόλο του Mnimonimous, από απόψε έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη). Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:15. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών.
  • «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» των Άνταμ Λογκ, Τζες Ουίνφιλντ και Ντάνιελ Σίνγκερ, για τελευταία βραδιά απόψε στις 9, στο Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με τους Γεράσιμο Γεννατά, Ναταλία Δραγούμη, Αντώνη Λουδάρο, Άκη Σακελλαρίου. Γενική είσοδος: 15€.
  • O μονόλογος του άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς «Το χέρι», στο θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 137, Θεσσαλονίκη), έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα και ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15€, φοιτητικό 10€.
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα (Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης) φιλοξενεί την παράσταση «κοίταμετώρακαιείμαιεδώ» μέχρι και απόψε, στις 9.30 μμ. Ταυτότητα παράστασης: ιδέα – σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία, Δανάη Θεοδωρίδου, σε συνεργασία με τους Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Ευθύμη Θέου, Τζένη Θεωνά, Ακύλλα Καραζήση, Παναγιώτη Κατσώλη, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Μιχάλη Τιτόπουλο. Απόψε, μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές και το κοινό, που θα συντονίσει ο σκηνοθέτης και θεωρητικός θεάτρου Αλέξανδρος Ευκλείδης. Τιμή εισιτηρίου: ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Jazz με τον Σάκη Παπαδημητρίου απόψε στις 9, στο Δασάκι Κόδρα (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125), στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012» του δήμου Καλαμαριάς. Στη συναυλία, που συμπίπτει με τα εγκαίνια του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012», παρουσιάζεται μια επιλογή από το έργο του Σάκη Παπαδημητρίου. Γεωργία Συλλαίου φωνή, Ξενοφών Αβράμογλου σαξόφωνο, μπάσο, κλαρινέτο, Αγαμέμνων Μάρδας κοντραμπάσο, Χρήστος Γερμένογλου ντραμς, κρουστά. Ελεύθερη είσοδος.
  • Το «Κακό Συναπάντημα» (reggae-dub μπάντα) απόψε στις 9, στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία 2012» του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Μύρωνας Στρατής, ο Ησαΐας Ματιάμπα και ο Παναγιώτης Τσακαλάκος σε μια διαδρομή που ξεκινά από δυνατές rock κιθάρες, πλησιάζει την soul, φλερτάρει με το funk και λοξοκοιτάζει την disco, απόψε μετά τις 11, στο Maison Crystal (Μεγ. Αλεξάνδρου 6, Θεσσαλονίκη).
  • Οι NightBirds (electric band, jazz-funk-soul-contemporary n' modern jazz) απόψε μετά τις 10, στο Spitimou.groundfloor (Φράγκων 3, Θεσσαλονίκη). Είσοδος δωρεάν, τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Ο Hernan Cattaneo απόψε μετά τις 11, στο Love Theatre (περιοχή αεροδρομίου Θεσσαλονίκης). Μαζί με τον Hernan Cattaneo, η Cosmic Expeditions θα παρουσιάσει και την γνωστή της συνταγή με τους resident djs X.p.riens και Kosta K. με intro-outro dj set. Τιμή εισόδου: 12€ (προπώληση - έγκαιρη είσοδος) - 20€ (ταμείο).
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας «Θεσσαλονίκη 2012» διοργανώνουν, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος, το 7ο Φεστιβάλ Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κοινού και με 3 θεματικές: παιχνίδι με τον πηλό για μικρούς και μεγάλους, επίδειξη τροχού, τεχνικές ψησίματος. Πάρκο Νερού (νούφαρα), Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας 11 π.μ. - 11 μ.μ.
  • Συνεχίζεται το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών και Οικολογίας που θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου σε Πυλαία - Πανόραμα – Χορτιάτη, με θεατρικές παραστάσεις, μουσική με ανακυκλώσιμα υλικά, παρουσιάσεις βιβλίων, χορό, σεμινάριο χαρτοδιπλωτικής origami / μουσική με caisa cosma και πολύ έντεχνη - μπλουζ - ροκ και λαϊκή μουσική. Το αποψινό πρόγραμμα στο Κοινοτικό Κατάστημα Χορτιάτη περιλαμβάνει: 21.00-21.30: Ομάδα «Σύνορα», έργο «Σύνορα». 21.30-22.30: Ομάδα «HOCUS POCUS», έργο «Παραμύθια στις βαλίτσες». Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Επτά εκθέσεις, εκ των οποίων μία στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καλαμαριά και άλλη μία διαδικτυακή, 106 καλλιτέχνες, διεθνές συνέδριο, αλλά και ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης, με 200 εθελοντές να στηρίζουν τη διοργάνωση. Ο κύκλος εκδηλώσεων «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012», μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ανοίγει απόψε τις πύλες του, στις 8, στη βασική του στέγη, το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα στη Καλαμαριά (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125), στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012» του δήμου Καλαμαριάς. Θα μας ταξιδέψει, ωστόσο, μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλες οι εκθέσεις του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» διοργανώνονται σε σχέση με ένα κεντρικό θέμα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση που ανέπτυξε η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Γενικοί επιμελητές «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012»: Μαρία Κενανίδου, ιστορικός τέχνης, Θεόφιλος Τραμπούλης, συγγραφέας και θεωρητικός τέχνης, Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 20.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο: 20.00-24.00 Να σημειωθεί ότι πέρυσι το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 του ΕΣΠΑ και πλέον συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας συνδιοργανώνουν στο χώρο του μουσείου (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) την έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία», από σήμερα έως τις 22 Οκτωβρίου 2012. Ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Tα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ και με τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Συνευρέσεις» στην Αίθουσα Τέχνης στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125). Η έκθεση που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης – Συκεών «Βαλκανική Πλατεία 2012» αλλά και σε εκείνες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Διάρκεια έως 9 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη Σαραντοπούλου με τίτλο «Ιδιόλεκτα», στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου». Ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Είσοδος 4€, 2€ (μειωμένο).
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00.
  • Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: "Αρχαιοκαπηλία Τέλος". Ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 16:00. Τιμή Εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο) Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο).
  • Το Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ, σε συνεργασία με το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής με θέμα "Το κουτί της Πανδώρας". Η έκθεση αποτελεί μέρος της μεγάλης ετήσιας διοργάνωσης TRANSFORM και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία 2012». Παίρνουν μέρος Ακαδημίες και Σχολές Καλών Τεχνών από το Βελιγράδι, τα Σκόπια, το Ζάγκρεμπ, τη Λουμπλιάνα, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, τα Τίρανα, τη Σόφια, τη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα. Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού). Διάρκεια έκθεσης έως 22 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00, μόνο το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου: 11.00-13.00.