Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο Ολάντ και η Μέρκελ για την κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη. >>>
"Ζήτω η γαλλογερμανική νεολαία, ζήτω η ευρωπαϊκή νεολαία», είπε στα γαλλικά η Γερμανίδα καγκελάριος στο τέλος της ομιλίας της ενώπιον πολιτικών, οργανώσεων νέων και κατοίκων της πόλης αυτής στην νοτιοδυτική Γερμανία.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στα γερμανικά, ολοκληρώνοντας την δική του ομιλία: «Ο ρόλος σας είναι να κάνετε πραγματικότητα το ευρωπαϊκό όνειρο και να του χαρίσετε ένα μέλλον. Ζήτω η γαλλογερμανική φιλία».

Οι δύο ηγέτες εκφώνησαν τις ομιλίες τους στον προαύλιο χώρο του κάστρου του Λούντβιχσμπουργκ, ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά κάστρα της εποχής μπαρόκ, στο ίδιο σημείο που είχε μιλήσει πριν από 50 χρόνια ο στρατηγός ντε Γκολ.

Η Μέρκελ ανέφερε δύο φορές στην ομιλία της ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και πρόσθεσε πως την εποχή που ο ντε Γκολ εκφώνησε το λόγο του η ίδια ήταν οκτώ χρόνων και ζούσε στην Ανατολική Γερμανία. «Εκείνη την εποχή ήταν πέρα από την φαντασία μου να σκεφτώ ότι βρίσκομαι εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολαντ υπογράμμισαν πως «η απάντηση στην κρίση έχει μόνο ένα όνομα: Ευρώπη, η Ευρώπη θα νικήσει την κρίση».