Την στήριξη της Ευρωζώνης ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου. >>>
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθ Σκορδάς τόνισε ότι δεν είναι στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα χαμηλού κόστους αλλά σε χώρα υψηλής ποιότητας με τυποποιήσεις, διαπιστεύσεις προϊόντων και υπηρεσιών και με εξωστρέφεια.

Τόνισε τη σημασία της άμεσης διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, τη δημιουργία επιχειρηματικότητας από επιλογή και όχι από ανάγκη και γενικότερα την προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Υπενθύμισε ότι προωθείται με ταχείς διαδικασίες η αναμόρφωση των δημόσιων προμηθειών, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.


Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι χωρίς αλλαγή του κλίματος, καθώς στην αγορά η ψυχολογία έχει καθοριστικό ρόλο, και χωρίς να πέσει χρήμα, τότε "ούτε επιστροφή καταθέσεων θα υπάρξει, ούτε εσωτερικές επενδύσεις, ούτε προσέλκυση επενδύσεων θα γίνει.. Πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες πίσω μας να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Χωρίς αυτή τη σιγουριά ούτε η επιμήκυνση έχει σημασία..." είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στην εξωτερική πολιτική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι "έκλεισε το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι τώρα και ψάχνουμε το νέο για την εποχή μετά το μνημόνιο, το οποίο θα καταρρεύσει καθώς έχει ξεπεράσει τα όριά του" και πρόσθεσε: Δεν μπορεί να βασίζεται το νέο μοντέλο στις αποκρατικοποιήσεις. Με βάση παραγωγικές περιφέρειες όπως η Κρήτη, φαίνεται , όπως είπε, ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στη γεωργία, τη μεταποίηση, και την ενέργεια. "Κυρίως όμως πρέπει να γίνει τομή στο κράτος να αποκτήσει αυτονομία από τα κόμματα και η κυβέρνηση που θα πετύχει θα είναι αυτή που θα επιβάλλει καθολικούς κανόνες και θα τους ελέγχει" κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη αναφέρθηκε στη δημιουργία ΕΟΖ τονίζοντας ότι δεν είναι έγκλημα αλλά ούτε και λαχείο αλλά εάν γίνουν με επιμονή και υπομονή κάποια βήματα ίσως αποτελέσει για την περιοχή της Θράκης καθοριστικό βήμα ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Π. Κούκος πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος ανέφερε ότι σε λίγο θα λείψει το παραγωγικό δυναμικό από τη χώρα και ανέφερε ότι με στρατηγική και με συνεργασία των τραπεζών με τις επιχειρήσεις, μπορούν να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία "για τη διάσωση της ελληνικής παραγωγής χωρίς να δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών" .