Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς νέους Έλληνες σε ξένα πανεπιστήμια να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής να αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλής.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα μεταξύ του 1980 και του 1990, πολλοί Έλληνες έχουν επιλέξει ξένα πανεπιστήμια για τις σπουδές τους, αλλά η δημοτικότητα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας βρίσκεται σε άνοδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, περίπου το 80% των φοιτητών από την Ελλάδα, που έχουν εγγραφεί σε πανεπιστήμια της Τσεχίας και της Σλοβακίας, προσπαθούν να μεταφερθούν στα πανεπιστήμια τη Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, λόγω του χαμηλότερου κόστους διαβίωσης.
Το 2008, ταυτόχρονα με την έναρξη της παγκόσμιας ύφεσης, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών, που είχαν κάνει αιτήσεις για πανεπιστήμια σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, μειώθηκε υπέρ των βαλκανικών χωρών. Το 2011, τα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας είχαν 2.339 Έλληνες φοιτητές, κάτι που αποδεικνύει την αύξηση των Ελλήνων φοιτητών αφού το 2007 υπήρχαν 1.315 φοιτητές.
Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 2.600, λόγω των πέντε ετών ύφεσης και δυόμισι χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας, που περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους πέντε Έλληνες αποφοίτους πανεπιστημίου προσπάθησε να αποκτήσει ένα δεύτερο πτυχίο σε άλλο τομέα. Τα πανεπιστημιακά μαθήματα στα Βαλκάνια, που προτιμώνται από τους Έλληνες φοιτητές είναι πτυχίων ιατρικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής (28 %), της εκπαίδευσης και του δίκαιου (24 %), τη μηχανικής (20 %) και την οικονομίας (16 %).