Πληθωρική και πολύβουη, η Πόλη  προσφέρει εικόνες, εναλλαγές και πλήθος απολαύσεων. Με το «σώμα» στην Ανατολή και το «βλέμμα» στραμμένο στη Δύση, έχει συναρπαστικές ιστορίες να διηγηθεί αποτελώντας ένα αμάλγαμα πολιτισμών.
«Αν κάποιος είχε την ευκαιρία να ρίξει μόνο μία ματιά στον κόσμο, θα έπρεπε να τη στρέψει στην Κωνσταντινούπολη», είχε πει ο συγγραφέας Αλφόνσος Λαμαρτίνος. Και ακριβώς αυτό κάνουν οι επισκέπτες που συρρέουν για να θαυμάσουν το Μπλε Τζαμί με τα πλακίδια ιζνίκ, το Τοπ Καπί που αφηγείται τη ζωή των σουλτάνων, την Αγία Σοφία και τα πολλά παζάρια της.
Απλώνεται στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, με τον ορίζοντά της να ζωγραφίζεται από επιβλητικούς τρούλους και εντυπωσιακούς μιναρέδες. Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη. Ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις, που σίγουρα μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο του Μεσαίωνα συνώνυμο της δύναμης, του πλούτου και του πολιτισμού. Μια πόλη που από τη γέννησή της κουβαλάει τη λάμψη της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης. Στη νοτιοανατολική απόληξη της ευρωπαϊκής γης, βρέχεται από τα νερά του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε ο μεγαλύτερος έρωτας των επίδοξων κατακτητών και εισβολέων, Ευρωπαίων και Ασιατών. Η λάμψη της άρχισε να σβήνει με την πτώση της, το 1453. Οι Τούρκοι την άλωσαν και από τότε η περίφημη Κωνσταντινούπολη έδωσε τη θέση της στην Istanbul. Για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ολόκληρη τη γη, η Πόλη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή τους. Αυτήν ήρθαμε λοιπόν να γνωρίσουμε, να περπατήσουμε και να νιώσουμε με όλες μας τις αισθήσεις τη θετική ενέργεια από το ζεν του νερού.