Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα. >>>

Αφορμή για τον καβγά, το θέμα της Ryanair οι τις κατηγορίες του δεύτερου ότι η δημοτική αρχή, με τις επιλογές της, καταδικάζει την πόλη σε τουριστικό μαρασμό.
Ο κ. Μπουτάρης, ανέβηκε στο βήμα για ανακοινώσεις και έριξε τα βέλη του στον κ. Γκιουλέκα, λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα ο ίδιος και έχει το θράσος να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ειδικότερα, απαντώντας στον Κ. Γκιουλέκα σχετικά με τη Ryanair, επεσήμανε ότι η απόφαση να επιδοτηθεί η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δεν ήταν δική του, αλλά του ΔΣ του Οργανισμού Τουρισμού. «Δεν αποτέλεσε προσωπική μου απόφαση. Σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να απολογείται ο δήμος για την πολιτική των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες, με εξαίρεση μία (την Alitalia), δεν επικαλέστηκαν ως λόγο φυγής τους τη Ryanair», πρόσθεσε ο δήμαρχος, λέγοντας χαριτολογώντας πως ο Οργανισμός Τουρισμός δεν είναι το…μαγαζάκι του!

Ο επίμαχος διάλογος
Ο κ. Γκιουλέκας αμέσως μετά πήρε το λόγο και απάντησε στον κ. Μπουτάρη, γιατί βιαζόταν να πάει σε μία κηδεία. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε πως ο κ. Μπουτάρης βλέπει φανταστικούς εχθρούς παντού και πως διαβάζει τις σημειώσεις του για να μιλήσει για τη Θεσσαλονίκη.
Τα αίματα άναψαν όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, πήρε τον λόγο από τον κ. Γκιουλέκα και κάλεσε το δήμαρχο να ανέβει στο βήμα. Ωστόσο, ο κ. Γκιουλέκας, χωρίς να είναι ανοιχτό το μικρόφωνό του, φώναζε ότι δεν είχε τελειώσει την εισήγησή του, για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Μπουτάρη:
«Σταματήστε να λέτε ψέματα! Δεν ντρέπεστε, είστε και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτής. Ο άνθρωπος δε σέβεται τίποτα. Αλίμονο μας, είστε και στο κοινοβούλιο. Είστε χοντροκέφαλος», είπε ο κ. Μπουτάρης στον κ. Γκιουλέκα. Ο κ. Γκιουλέκας του απάντησε: Μην μου μιλάς εμένα έτσι, όπως μιλάς στα μπαρ που πας! Για να απαντήσει ο κ. Μπουτάρης: «Εσύ πας σε χειρότερα καφενεία. Τράβα στην κηδεία τώρα».

Επίθεση Μπουτάρη σε Ζορπίδη, Χαντζαρίδη και Θωμόπουλο
Εν τω μεταξύ, πυρά κατά του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλη Θωμόπουλου και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστή Χαντζαρίδη εξαπέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατηγορώντας τους ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους δυσφημούν την πόλη.
«Δεν συνηθίζω να κάνω καταγγελίες από αυτό το βήμα, αλλά αυτή τη φορά θα καταγγείλω ότι οι κ.κ Ζορπίδης, Χατζαρίδης και Θωμόπουλος, με τις ανακοινώσεις τους, υποσκάπτουν συστηματικά την εικόνα της πόλης, έχοντας κομματικά κίνητρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι ο δήμος δεν σηκώνει τέτοιες καταστάσεις.
Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει ο ίδιος αναφορικά με τους επισκέπτες και τους τουρίστες της πόλης είναι θετικά. «Τα προβλήματα είναι υπαρκτά σε σχέση με την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό, αλλά παρόλα αυτά, τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους επισκέπτες είναι πολύ ενθαρρυντικά για τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. «Από Ισραήλ και Τουρκία μας λένε πάρα πολύ καλά πράγματα και όλοι αυτοί κατηγορούν τη Θεσσαλονίκη», είπε.
Αναφορικά με τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και τις κατηγορίες του κ. Κώστα Γκιουλέκα, ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάδειξη της πόλης και ήταν αυτός που αναζωογόνησε τον Οργανισμό τουρισμού που βρισκόταν σε λήθαργο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει city break τουρισμός και ήδη φιλοξενούμαι σε μεγάλα περιοδικά διεθνώς μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη. Δε θέλω να γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Αμερικής για να επιζητώ δημοσιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές της ΔΕΘ, ο κ. Μπουτάρης επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΘ, σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι επιχειρηματίες συμφωνούν με αυτήν την προοπτική. «Εδώ ο κ. Χαντζαρίδης έφθασε στο σημείο να ζητάει να κλείσουν το Σάββατο τα εμπορικά κέντρα. Αυτά δεν γίνονται πουθενά, μόνο αυτοί θα μπορούσαν να ζητήσουν κάτι τέτοιο», είπε.
_________________________________________________________________
Το κείμενο είναι της Μαρκέλλας Αλεξίου, από τον Τύπο Θεσσαλονίκης