Μετά την πετυχημένη πορεία του προγράμματος ζωντανής μετάδοσης κάποιων εκ των μεγαλύτερων έργων της όπερας από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης θα συνεχιστούν και κατά τη φετινή σεζόν οι μεταδόσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. >>>


Οι μεταδόσεις γίνονται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η αρχή θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου με την όπερα σε δυο πράξεις του Ντονιτσέτι «Το ελιξίριο του έρωτα» σε σκηνοθεσία του Μπάρτλετ Σερ και διεύθυνση ορχήστρας του Μαουρίτσιο Μπενίνι. H Αννα Νετρέμπκο κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στο ρόλο της όμορφης γαιοκτήμονος Αντίνα, ενώ ο Μάθιου Πολεντσάνι είναι ο Νεμορίνο, ο απλός χωρικός που την ερωτεύεται. «"Το Ελιξίριο του Ερωτα" είναι ταυτόχρονα δύο όπερες σε μία», εξηγεί ο Σερ και προσθέτει ότι «είναι μια όπερα ψυχαγωγική, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα δεύτερο επίπεδο. Επηρεάζεται από τα όσα συμβαίνουν στην ιταλική ιστορία την εποχή που γράφτηκε – μπορούμε να διακρίνουμε τα πρώτα σκιρτήματα μιας κραυγής για ανεξαρτησία».

Συνέχεια στις 27 Οκτωβρίου με τον «Οθέλο» του Βέρντι. Η όπερα αυτή σε τέσσερις πράξεις, βασισμένη στην τραγωδία του Σέξπιρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD. Η σκηνοθεσία είναι του Ελάια Μοσίνσκι και η διεύθυνση ορχήστρας του Σεμιγιόν Μπίχκοβ. Στο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας ο Γιόχαν Μπόθα, Δυσδαιμόνα η Ρενέ Φλέμινγκ, ενώ ο Φαλκ Στράκμαν υποδύεται τον Ιάγο.

Ο Βρετανός συνθέτης Τόμας Αντας κάνει το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ διευθύνοντας την όπερα «Η Τρικυμία» («The Tempest»), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σέξπιρ στις 14 Νοεμβρίου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Ρόμπερτ Λεπάζ που αναπλάθει το εσωτερικό της La Scala σαν το μαγικό νησί που στεγάζει τη μαγική τέχνη του Πρόσπερου, του εξόριστου Δούκα του Μιλάνου. Ο Λεπάζ εξηγεί ότι «η Καταιγίδα είναι μια εκπληκτική, μοναδική σύνθεση, που συλλαμβάνει τη μαγεία του τελευταίου έργου του Σέξπιρ. Είναι ένα κουτί γεμάτο με μαγικά τρικ, γεγονός που αποτελεί δώρο για μένα».

Αλλες τρεις μεταδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Την πρώτη του μήνα θα μεταδοθεί το έργο του Μότσαρτ «Η Μεγαλοψυχία του Τίτου». Η σκηνοθεσία είναι του Ζαν Πιερ Πονελέ και η διεύθυνση Ορχήστρας του Χάρι Μπίκετ. Η όπερα ξετυλίγει την ιστορία της κόρης ενός εκθρονισμένου ηγέτη, που το σχέδιό της να δολοφονήσει τον Τίτο περιπλέκεται από τον έρωτα της για το νεαρό αριστοκράτη Σέστο. Στις 8 Δεκεμβρίου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το «Χορό Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι. Πρόκειται για μια ιστορία ζήλιας και εκδίκησης, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Αλντεν, ο οποίος επιστρέφει στη ΜΕΤ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι. Ο Αλντεν, που τοποθετεί το έργο σε μια ονειρική ατμόσφαιρα που θυμίζει Σουηδία στις αρχές του 20ού αιώνα, υπογραμμίζει ότι «ο ''Χορός Μεταμφιεσμένων'' είναι ένα από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα έργα του Βέρντι μ’ ένα πλήθος διαφορετικών χρωμάτων. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ανάλαφρο και το έντονα μελοδραματικό. Ο Βέρντι τα δένει όλα μαζί με μια απίστευτη θεατρική ενέργεια. Ο ''Χορός'' είναι ένας θεατρικός δυναμίτης».

Τελευταία παραγωγή του έτους θα είναι η «Αΐντα» του Βέρντι, που θα μεταδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου ο ήρωας Ρανταμές πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την Αΐντα και το καθήκον απέναντι στη χώρα του. Σκηνοθετεί η Σόνια Φριζέλι και διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι.