Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα τρία ορυχεία της χώρας.

“Οι παράνομες απεργίες και οι εκφοβισμοί που εξαπλώνονται στον τομέα των ορυχείων δεν θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και θα επιδεινώσουν την κατάσταση της χώρας” δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, λίγη ώρα μετά την έκκληση του επικεφαλής των κινητοποιήσεων στα ορυχεία πλατίνας Μαμετλούε Σεμπέι για εθνική απεργία στον κλάδο με στόχο «να γονατίσουμε τις εταιρείες εξόρυξης».
Αν και η κατάσταση στα περισσότερα ορυχεία της Νότιας Αφρικής φαίνεται να επιδεινώνεται, μια εκπρόσωπος της εταιρείας εξόρυξης πλατίνας Lonmin, της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο στην οποία ανήκει το ορυχείο Μαρικάνα, δήλωσε σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των απεργών μεταλλωρύχων. Η απεργία στο συγκεκριμένο ορυχείο ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και έκτοτε σε διάφορα βίαια επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι. 
Η παραγωγή σε τρία μεγάλα ορυχεία της χώρας έχει σταματήσει εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιών με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, τις οποίες οι μεταλλωρύχοι απειλούν να επεκτείνουν.
Η Anglo American Platinum, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας στον κόσμο, αναγκάστηκε χθες να αναστείλει τις δραστηριότητές της σε ένα ορυχείο της εξαιτίας της απεργίας των μεταλλωρύχων. Σήμερα περίπου 10.000 απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ορυχείο της εταιρείας στο Ρούστενμπουργκ. 
Παράλληλα χιλιάδες απεργοί μεταλλωρύχοι συγκεντρώθηκαν στο χρυσωρυχείο KDC West, που ανήκει στην εταιρεία Gold Fields, απειλώντας ότι θα επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν την Κυριακή, και σε άλλα ορυχεία. 
Στο μεταξύ η σορός ενός άνδρα που φαίνεται να δολοφονήθηκε βρέθηκε την Τρίτη στο ορυχείο Μαρικάνα. Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από τις αναταραχές στο ορυχείο αυτό, που διαρκούν εδώ και περισσότεροι από ένα μήνα, φτάνει τους 45. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεκρός είναι ο Ντουμισάνι Μθίντι, 51 ετών στέλεχος του συνδικάτου NUM. «Υπήρχαν δύο ανοιχτές πληγές στο πίσω μέρος του κρανίου του, που έδειχναν ότι χτυπήθηκε από αιχμηρό αντικείμενο», μια περιγραφή που αφήνει να εννοηθεί ότι ο άνδρας χτυπήθηκε από ματσέτα, πρόσθεσε ο Θουάλνι Νγκουμπάνε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η σορός του βρέθηκε 300 μέτρα μακριά από το σημείο όπου συγκεντρώνονται οι απεργοί μεταλλωρύχοι του Μαρικάνα. 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του NUM, σχεδόν 20 συνδικαλιστές του έχουν χάσει τη ζωή τους από πέρυσι σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με παράνομες απεργίες. Εξάλλου η εταιρεία Harmony Gold ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις εργασίες της εξόρυξης σε ένα χρυσωρυχείο της στη Νότια Αφρική έπειτα από ένα δυστύχημα χθες Τετάρτη που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. 
Η Harmony Gold Mining Limited ανακοίνωσε ότι δύο εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν χθες εξαιτίας μιας έκρηξης που σημειώθηκε στο ορυχείο Τζόελ, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν. 
Από τον Ιούλιο 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.452 έχουν τραυματιστεί σε δυστυχήματα σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τις αρχές.