Του απεσταλμένου μας ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ


Η ‘Ολγκα Μάρκοβα, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο φεστιβάλ Δράμας. Φέτος ήταν και πάλι στη πόλη με την ιδιότητα του κριτικού αποτίμησης του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. >>>

Η ίδια θεωρεί το φεστιβάλ Δράμας ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Όπως λέει, ο βασικός σκοπός εδώ ήταν και είναι πάντα να ανακαλύπτει νέα ταλέντα και φέτος υπάρχουν αρκετά που στέκονται επάξια στην κινηματογραφική κοινότητα. Επισημαίνει ότι είδε ορισμένες πολύ πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες. «Πολλά σενάρια μάλιστα, συνοδεύονται από εξαιρετική κινηματογράφηση. Θεωρώ πάντως ότι το πιο σημαντικό, μέσα σε όλη αυτή την σκληρότητα που μας περιβάλλει, είναι ένα σενάριο να σου φανερώνει την καλοσύνη του κόσμου και φαίνεται ότι οι περισσότεροι σκηνοθέτες κινούνται σ’ αυτό το δρόμο. Ο πιο σημαντικός στόχος της νέας γενιάς είναι να βρούνε τον τρόπο να οδηγήσουν τον κόσμο στην καλοσύνη.»
Πιστεύει ότι το ψηφιακό φιλμ δεν μπορεί να έχει την ποιότητα του κλασικού. «Είναι όμως σαφώς φθηνότερο και ευκολότερο και φυσικά και οι μαθητές μου στη σχολή, όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα δημιουργούν ταινίες μ’ αυτό τον τρόπο. Νομίζω βέβαια ότι μπορεί να εξελιχθεί αυτός ο τρόπος κινηματογράφησης, αλλά η αισθητική και η ποιότητα δεν συγκρίνονται με το κλασικό φιλμ. Και μάλιστα πρέπει να το ομολογήσω ότι ακόμη και εδώ στη Δράμα όσα κλασικά φιλμ είδα είναι πολύ καλύτερα από τα ψηφιακά.»
Υπογραμμίζει ότι οι μικρού μήκους ταινίες αποτελούν τον καθρέφτη της εκπαίδευσης των ανθρώπων. «Όταν προετοιμάζουμε ένα φιλμ με τους μαθητές μου στο πανεπιστήμιο το πρώτο που κάνουν είναι να εκφράζουν τους εαυτούς τους μέσω της μικρομηκάδικης ταινίας. Γι’αυτό το μικρού μήκους είναι μεγάλο, αλλά και το καλύτερο φιλμ.