Η πρώτη δωρεά καρδιάς στην Ελλάδα απο ένα κοριτσάκι μόλις οχτώ μηνών είναι γεγονός. >>>
Μόλις οκτώ μηνών ήταν το κοριτσάκι, που μέσα από το θάνατό του χάρισε τη ζωή σε ένα άλλο κοριτσάκι, όταν κατέληξε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑ Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι γονείς του, μέσα στο βαθύ τους πένθος, αποφάσισαν, κατόπιν παρότρυνσης των γιατρών, να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων του παιδιού τους.
Οι γιατροί της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», μετά τη διαπίστωση του θανάτου του βρέφους, επικοινώνησαν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης από τόσο μικρό, ηλικιακά, δότη. Ο ΕΟΜ, σε συνεργασία με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, αναζητώντας ταυτόχρονα κατάλληλους μικρούς λήπτες σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε τη διαδικασία της δωρεάς.

Η μεγαλόψυχη απόφαση των γονιών του βρέφους για τη δωρεά οργάνων αποδείχθηκε σωτήρια για ένα άλλο κοριτσάκι, ηλικίας 17 μηνών, στο Μιλάνο της Ιταλίας, το οποίο χρειαζόταν επειγόντως μόσχευμα καρδιάς, για να μπορέσει να επιβιώσει. Για τα υπόλοιπα όργανα, δυστυχώς, δεν βρέθηκαν συμβατοί λήπτες.

Η «γέφυρα ζωής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συντονίστηκε με επιτυχία από τον ΕΟΜ, σε συνεργασία με τους γιατρούς της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και την ομάδα των χειρουργών, που προσήλθε με ιδιωτική πτήση από το Μιλάνο.