Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό Ανθήλη, λίγο έξω από την πόλη της Λαμίας εξαιτίας της έντασης μεταξύ κατοίκων της περιοχής με αθίγγανους οι οποίοι διαμένουν στο συγκεκριμένο χωριό. >>>

Οι κάτοικοι της περιοχής σύμφωνα με το ΑΜΠΕ παραπονιούνται για αύξηση της εγκληματικότητας, για ανυπαρξία κανόνων υγιεινής και για κλίμα τρομοκρατίας ενώ ζητούν να απομακρυνθούν οι αθίγγανοι από το χωριό τους.

Πρόκειται για αντιπαράθεση, η οποία χρονολογείται από το 2000, όταν δηλαδή οι αθίγγανοι έλαβαν χρηματοδοτήσεις, αγόρασαν οικόπεδα και έχτισαν σπίτια στην άκρη του χωριού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι στο δημοτικό σχολείο της Ανθήλης φοιτούσαν 20 παιδιά αθίγγανων και φέτος εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή άλλων 25, γεγονός που πυροδότησε κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι συγκεντρώνονται «μη νόμιμα» αθίγγανοι από όλη την Ελλάδα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των κατοίκων του χωριού, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ομάδα αθίγγανων, μόνιμων κατοίκων της περιοχής, επιχείρησαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση και ορισμένοι εκ των κατοίκων αντέδρασαν.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι του χωριού ανέτρεψαν ένα από τα σταθμευμένα ΙΧ των αθίγγανων. Αν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση των επεισοδίων, κάτοικοι διακινούσαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι μεταφέρονται αθίγγανοι από άλλες περιοχές με τελικό στόχο «να βάλουν φωτιά στα σπίτια των κατοίκων».

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οικογένειες αθίγγανων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς κυκλοφορούσαν φήμες ότι «θα υπήρχε μέσα στη νύχτα επίθεση για να τους κάψουν τον οικισμό». Την ίδια ώρα κάποιοι κάνουν λόγο για άμεσες απειλές αφού, όπως υποστηρίζουν, τους διαμηνύουν ότι «θα έρθει Χρυσή Αυγή».

Μάλιστα στο τοπικό συμβούλιο του χωριού, διατυπώθηκαν καταγγελίες από τον αντιπρόεδρο ότι χορηγούνται βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας για να εισπραχθούν επιδόματα, αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για τις υπογραφές του προέδρου.

Το θέμα πήρε διαστάσεις με τον αντιπρόεδρο να ανεβάζει τους τόνους και να δηλώνει ότι κάλεσε ακόμα και μέλη της Χρυσής Αυγής στο χωριό. Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, δέκα στελέχη της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν στην περιοχή λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια εμπλοκή.

Νωρίς το πρωί και σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης ο δήμαρχος της Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς και αντιπροσωπεία κατοίκων έκαναν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, παράσταση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Λαμίας όπου κατέθεσαν στοιχεία σε σχέση με πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις ζητώντας εφαρμογή της νομιμότητας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ένταση για άλλη μια φορά με αρκετούς αθίγγανους να κλείνουν τον δρόμο που έφτανε μέχρι τον οικισμό και από την άλλη κάτοικοι της περιοχής να συγκεντρώνονται.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ενώ ήδη εξελίσσονται διαβουλεύσεις για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο πλευρές για μια συμφωνία.