Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης οργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer. >>>

Το συμπόσιο οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υποστήριξη των διεθνών προοπτικών της Θεσσαλονίκης και η θεσμοποίηση του Συμποσίου ως ετήσιας συνάντησης ειδικών για τις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις.
Το φετινό Συμπόσιο θα περιστραφεί γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: 
1. Παρασκευή 28/9/2012, 17:00 - 21:00
Την «Άνοδο της Κίνας», με ομιλητή τον Jonathan Spence, κορυφαίο αναλυτή της σύγχρονης Κίνας διεθνώς, ομότιμο καθηγητή στην έδρα ιστορίας Sterling στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ και συγγραφέα του βιβλίου "The Search for Modern China".
2. Σάββατο 29/9/2012, 11:00 - 15:00
«Το Ισλάμ και η Αραβική Άνοιξη»
Mε ομιλητή τον James Piscatori, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Durham της Μ. Βρετανίας και μελετητή του Ισλάμ και των ισλαμικών πολιτικών κινημάτων.
3. Κυριακή 30/9, 11:00 - 15:00
«Η παρακμή της Δύσης και της Ευρώπης;»
Με ομιλητή τον Λουκά Τσούκαλη, Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Σύμβουλο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, με τη συμμετοχή αναλυτών από όλη την Ευρώπη μέσω βίντεο.