Ένταση, για άλλη μία φορά, στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, για το ίδιο θέμα: Για την αφαίρεση της ονομασίας της Μονής... >>>

Η ιστορία κρατά χρόνια, καθώς οι 107 μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αντιτίθενται, για θεολογικούς λόγους, στη μνημόνευση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η άρνηση αυτή κρατά από το 1965, όταν όλοι οι μοναχοί σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους σταμάτησαν να μνημονεύουν το όνομα του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, επειδή αποκατέστησε τους θεωρούμενους αιρετικούς καθολικούς.
Πριν, περίπου, μια πενταετία, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε τη δίωξη των μοναχών της Ιεράς Μονής. Εκείνοι κλείστηκαν στο μοναστήρι και παραμένουν εντός, παρά την απόφαση κι έτσι ονομάστηκε Ιερά Μονή Εσφιγμένου ένα κονάκι, στο οποίο διαβιούν κάποιοι μοναχοί.
Κάθε τόσο, όταν τα πνεύματα οξύνονται, αστυνομικές δυνάμεις εισέρχονται στο Άγιον Όρος, για προληπτικούς λόγους, όπως έγινε και την Κυριακή που μας πέρασε.
Σε ανακοίνωσή τους, οι μοναχοί αναφέρουν ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να αφαιρέσει την ονομασία της Ι.Μ. Εσφιγμένου από μια αδελφότητα και να την δώσει σε μια νέα αδελφότητα που αριθμεί 6 μοναχούς, στερείται νομιμότητας και «έγινε παράτυπα ενάντια σε στοιχειώδη άρθρα του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους».
Να σημειωθεί ότι οι μοναχοί που διαβιούν στο κονάκι, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί, αποκτώντας και το όνομα, αλλά και την περιουσία της μονής.
Σε ανακοίνωσή τους, οι μοναχοί που παραμένουν στην ιστορική μονή, τονίζουν: "Μετά λοιπόν τους λοστούς και τις βαριές, τώρα με ότι ένδικο μέσο και όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό της χώρας, οι έξι αυτοί μοναχοί «τιμώντας» το μοναχισμό απαιτούν, στις αστυνομικές αρχές και στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, να απομακρύνουν με την βία τους μοναχούς μας από το κονάκι στις Καρυές. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στο ενδεχόμενο αυτό δεν φέρουμε καμία ευθύνη για ότι εικόνες επακολουθήσουν. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και αμυνόμενοι να παλέψουμε για αυτό. Την ύστατη αυτή ώρα παρακαλούμε για σύνεση και προσευχή".
Και υπογραμμίζουν ακόμη πως δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη μονή: "Μας έχουν υφαρπάξει ότι περιουσιακό στοιχείο επέτρεπε, στους 107 μοναχούς της Ιστορικής Ιεράς Μονής μας, την διαβίωση. Τον χώρο μετανοίας μας δεν θα μας τον πάρει όμως κανείς. Η αδελφότητα μας ζει εντός των συγκεκριμένων τειχών και τιμάει τον τίτλο των Εσφιγμενιτών εδώ και 16 αιώνες. Δεν θα αφήσουμε το μοναστήρι μας στα χέρια σκοπιμοτήτων και συμφερόντων", υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.