Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη συνέργεια πανεπιστημίου και κοινωνίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. >>>

Πρόκειται για κύκλους διαλέξεων που πραγματοποιούν περισσότεροι από εξήντα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ανεξάρτητοι ερευνητές και ειδικοί σε επιμέρους αντικείμενα. 
Για το τρέχον εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί οι εξής θεματικοί κύκλοι: Κρίση, κοινοτικές δομές αλληλεγγύης και κοινωνία των πολιτών, τα δικαιώματα του ανθρώπου μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κρίση, νέα Μέσα: Επικοινωνία-Κοινωνία-Πολιτισμός, εξάρτηση-απεξάρτηση: μύθοι και πραγματικότητα, η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της.
Επισημαίνεται πως οι κύκλοι διαλέξεων θα διαφοροποιούνται ανά εξάμηνο. 
Η επιλογή των θεματικών κύκλων έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης (πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και πλήθος ενεργών πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων), τις σύγχρονες απαιτήσεις για βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, τις ιδιαιτερότητες της εποχής και τις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Οι κύκλοι είναι τετράμηνοι και το πρόγραμμα των διαλέξεων για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 είναι το εξής:


τόπος
Ημέρα
κύκλος
επιστημονικός υπεύθυνος
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου)
Δευτέρα
5-7
Κρίση, κοινοτικές δομές αλληλεγγύης και κοινωνία των πολιτών
Γιώργος Αγγελόπουλος
Επίκουρος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου)
Τρίτη
4-6μμ
Τα δικαιώματα του ανθρώπου μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κρίση
Ιφιγένεια Καμτσίδου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ.
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου)
Τρίτη
6-8μμ
Νέα Μέσα: Επικοινωνία-Κοινωνία-Πολιτισμός
Γρηγόρης Πασχαλίδης
Αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου)
Τετάρτη
5-7
Εξάρτηση-απεξάρτηση: μύθοι και πραγματικότητα
Φαίδων Καλοτεράκης
Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ
Φαίδων Καλοτεράκης
Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ
Θα ανακοινωθεί
Σάββατο 12-2
Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της
Μαρία Τσαντσάνογλου
Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Διδάσκουσα Πολιτισμικής Ιστο ρίας & Τέχνης ΝΑ Ευρώπης, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατο λικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας



Οι εγγραφές άρχισαν χθες, Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, στο γραφείο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θέατρο Κήπου (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:00 έως 13:00. Στους κύκλους των διαλέξεων έχουν δικαίωμα εγγραφής οι ενήλικες ενδιαφερόμενοι άνω των 18 ετών, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι δύο κύκλους. Μετά το τέλος του προγράμματος χορηγείται βεβαίωση εγγραφής στους κύκλους των διαλέξεων.
Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, όπου η εγγραφή σε κάθε κύκλο σπουδών ανέρχονταν στο ποσό των 5 ευρώ, φέτος είναι δωρεάν.   
Πληροφορίες- εγγραφές στα τηλ: 2310 840295, 2310 841962.
Εγγραφές θα γίνονται και στο mail thessaloniki.ap@gmail.com
Τις εργασίες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου συντονίζει Ομάδα Έργου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που τελεί υπό τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Αντώνη Καρούμπη. 
Την Ομάδα απαρτίζουν οι: Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ (πρόεδρος, Σύμβουλος 1ης Δημοτικής Κοινότητας), Στέλιος Ανδρέου, καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Γιώργος Ζωγραφίδης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Αγγελική Καλία, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμον στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, Σάσα Λαδά, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διδάσκουσα στο ΠΑΜΑΚ, και Φωτεινή Τσιμπιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΠΑΜΑΚ.