Τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με σολίστ τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός 2012» του δήμου Καλαμαριάς, θα σας προτείναμε για απόψε (21.00, Κυβερνείο). Πολλές ακόμη, ωστόσο, οι επιλογές για την αποψινή βραδιά. Αναλυτικά>>>



ΘΕΑΤΡΟ
  • «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» των Άνταμ Λογκ, Τζες Ουίνφιλντ και Ντάνιελ Σίνγκερ, απόψε και αύριο το βράδυ στις 9, στο Θέατρο Κήπου (Νικολάου Γερμανού, έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη). Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με τους Γεράσιμο Γεννατά, Ναταλία Δραγούμη, Αντώνη Λουδάρο, Άκη Σακελλαρίου. Γενική είσοδος: 15€.
  • O μονόλογος του άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς «Το χέρι», στο θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 137, Θεσσαλονίκη), έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα και ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00 Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15€, φοιτητικό 10€.
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα (Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης) φιλοξενεί την παράσταση «κοίταμετώρακαιείμαιεδώ» μέχρι και αύριο, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 μμ. Ταυτότητα παράστασης: ιδέα - σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Δανάη Θεοδωρίδου, σε συνεργασία με τους Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργέλου, Ευθύμη Θέου, Τζένη Θεωνά, Ακύλλα Καραζήση, Παναγιώτη Κατσώλη, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Μιχάλη Τιτόπουλο. Αύριο μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συντελεστές και το κοινό, που θα συντονίσει ο σκηνοθέτης και θεωρητικός θεάτρου Αλέξανδρος Ευκλείδης. Τιμή εισιτηρίου: ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με σολίστ τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός 2012» του δήμου Καλαμαριάς, απόψε στις 9, στο Κυβερνείο (Παλατάκι, Νικολάου Πλαστήρα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τον Κανόνα του Πάχελμπελ και στη συνέχεια θα εκτελεστεί η 40η συμφωνία του Μότσαρτ. Στο δεύτερο μέρος η Κ.Ο.Θ. συνοδεύει τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε δικά του τραγούδια. Διεύθυνση ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ. Τιμή εισόδου 10€, 5€ (μειωμένο).
  • Ο Κώστας Μυλώσης, τραγουδιστής του συγκροτήματος «ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ», απόψε στις 10.00, στο Θέατρο Βεργίνα του Regensy Casino, στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις, και μόνο άνω των 21. Απαραίτητη η επίδειξη έγκυρης ταυτότητας ή διαβατηρίου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο φορέας «Θεσσαλονίκη 2012» διοργανώνουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος, το 7ο Φεστιβάλ Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του κοινού και με 3 θεματικές: παιχνίδι με τον πηλό για μικρούς και μεγάλους, επίδειξη τροχού, τεχνικές ψησίματος. Πάρκο Νερού (νούφαρα), Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας 11 π.μ. - 11 μ.μ.
  • Εκδηλώσεις «Βαλκανική Πλατεία 2012». Ποντιακό θέατρο σήμερα στις 19.00, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125). Θα παρουσιαστεί η παράσταση «Χαράν' τα στεφανώματα» του Νάκου Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιδηρόπουλου, από τη θεατρική ομάδα «ΕΡΑΣΤΕΣ".
  • Εκδηλώσεις «Βαλκανική Πλατεία 2012». Κυπριακή βραδιά. Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας συμμετέχουν στη φετινή Βαλκανική Πλατεία με μία ημέρα αφιερωμένη στο νησί της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει χορούς από το συγκρότημα της Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, κυπριακό παραδοσιακό μουσικό σχήμα, μπουφέ με παραδοσιακές γεύσεις της Κύπρου και τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας τοπίων με τίτλο «Η όμορφη Κύπρος – Ιστορία και Πολιτισμός», που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη
  • Συνεχίζεται το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών και Οικολογίας που θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου σε Πυλαία - Πανόραμα – Χορτιάτη, με θεατρικές παραστάσεις, μουσική με ανακυκλώσιμα υλικά, παρουσιάσεις βιβλίων, χορό, σεμινάριο χαρτοδιπλωτικής origami / μουσική με caisa cosma και πολύ έντεχνη - μπλουζ - ροκ και λαϊκή μουσική. Το αποψινό πρόγραμμα στο Πέτρινο Πανοράματος περιλαμβάνει: 19.00-20.00: Περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» - Οικολογικά παιχνίδια. 20.00-21.00: Παρουσίαση της ιαπωνικής εικαστικής τέχνης της χαρτοδιπλωτικής από την Μυρτώ Δημητρίου και δημιουργικό εργαστήριο για τους συμμετέχοντες. 21.00-22.00: «Αλαχού blues», μουσική μπλουζ από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. 22.00-23.00: «Deep in the top», νεανική μπλουζ -ροκ μπάντα. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Συνευρέσεις», στην Αίθουσα Τέχνης στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125). Συμμετέχουν: Luka Klikovac (RS), Vladimir Bichev (BG), Sonya Stancova (BG), Sevgi Urum (TR), Emre Dipsas (TR), Habib Bolat (TR), Κατερίνα Φανουράκη/Αναστασία Μπόικου, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης Προκοπίου, Καίτη Παπαναούμ και Βασίλης Καρκατσέλης. Επιμέλεια: Σταύρος Δαγτζίδης. Η έκθεση που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης – Συκεών «Βαλκανική Πλατεία 2012» αλλά και σε εκείνες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Διάρκεια έως 9 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ, σε συνεργασία με το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής με θέμα "Το κουτί της Πανδώρας". Η έκθεση αποτελεί μέρος της μεγάλης ετήσιας διοργάνωσης TRANSFORM και παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία 2012». Παίρνουν μέρος Ακαδημίες και Σχολές Καλών Τεχνών από το Βελιγράδι, τα Σκόπια, το Ζάγκρεμπ, τη Λουμπλιάνα, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, τα Τίρανα, τη Σόφια, τη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα. Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού). Διάρκεια έκθεσης έως 22 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00, μόνο το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου: 11.00-13.00
  • Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη Σαραντοπούλου με τίτλο «Ιδιόλεκτα», στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου». Ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Είσοδος 4€, 2€ (μειωμένο).
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00.
  • Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: "Αρχαιοκαπηλία Τέλος". Ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 16:00. Τιμή Εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο) Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο).