«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με την τρόικα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος. >>>
Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, «προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους».
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».
Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στη δανειακή σύμβαση προβλέπεται η ρήτρα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης, υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής δική του πρόταση ήταν να τεθεί από την αρχή το ζήτημα της παράτασης «ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το ''άπλωμα'' των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής».
«Κρίσιμο σημείο» της συζήτησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, «καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».
Κατά τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.
Ακόμη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ επέμεινε επίσης στην ανάγκη «να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις».
Επιπλέον, ζήτησε τόσο η τρόικα όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρώπη.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εισηγητής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης.