Ομάδα αντιεξουσιαστών αντέδρασε στη συμμετοχή βουλευτών της Χρυσής Αυγής 

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Ένταση επικράτησε, σήμερα, στην τελετή που έγινε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών της ναζιστικής θηριωδίας.  >>>

Στο Χορτιάτη τιμάται, σήμερα, η μνήμη των νεκρών της ναζιστικής θηριωδίας. Τις εκδηλώσεις οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη και κάλεσε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, εκπροσώπους από όλα τα κόμματα της Βουλής -και από τη Χρυσή Αυγή.
Το νέο κυκλοφόρησε μέσω Ίντερνετ, γνωστών ιστότοπων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και, σήμερα, ομάδα αντιεξουσιαστών "ανέβηκε" στο Χορτιάτη.
Μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε στο σημείο, για να αποτρέψει την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση! Με συνθήματα όπως "Τσακίστε τους φασίστες" και "μίσος ταξικό", η ομάδα των αντιεξουσιαστών, πριν την έναρξη της εκδήλωσης (10.50 της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου 2012) ανέβηκε, πεζή, από την πλατεία, προς την εκκλησία και το χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο.
Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία προς το μνημείο του Ολοκαυτώματος, από το κέντρο του Χορτιάτη.
Τελικά, στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και η εκδήλωση έληξε χωρίς παρατράγουδα.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ώρα 11.05: Η Επιμνημόσυνη Δέηση ολοκληρώθηκε και οι επίσημοι βγήκαν από την εκκλησία. Υπό την προστασία ισχυρής αστυνομικής δύναμης περπατούν προς το σημείο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Στην κάτω πλευρά βρίσκεται μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών. Περίπου 600 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πορεύονται προς το Μνημείο. Ακολουθεί μεγάλος όγκος οπαδών και φίλων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, με σημαίες και πανό.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ώρα 11.58: Μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Όλα έγιναν σύμφωνα με το τελετουργικό, όπως οι καταθέσεις στεφάνων, υπό τον ήχο συνθημάτων κατά του φασισμού. Άρχισε η αποχώρηση των επισήμων.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ώρα 12.10: Οι επίσημοι έχουν αποχωρήσει, όπως και ο μεγαλύτερος όγκος των διαμαρτυρόμενων. Μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών αποχωρεί από το σημείο του μνημείου με κατεύθυνση το τέρμα των αστικών λεωφορείων.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ώρα 12.20: Κανείς δεν υπάρχει, πλέον, στο χώρο του μνημείου, ενώ σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, διαδηλωτές κι επίσημοι, έχουν αποχωρήσει. Ήδη, έχει αρχίσει η αποχώρηση και των αστυνομικών δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου. Κατά την κατάθεση στεφάνων, ακούστηκαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Γιουχαΐσματα ακούστηκαν και όταν ο δήμαρχος της περιοχής, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, κατέθετε στεφάνι.
Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ μετά τη λήξη της τελετής, ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, υπογράμμισε ότι «με ενέργειες του δήμου διασφαλίστηκε το ήρεμο κλίμα και ο κόσμος έμεινε προσηλωμένος στην απόδοση τιμών και στην τέλεση του ιστορικού του καθήκοντος».
Παρούσα, στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου. "Έρχομαι κάθε χρόνο, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα της βουλευτού, γι αυτό και ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για μένα", είπε. Όσο για το θέμα με την Χρυσή Αυγή επεσήμανε πως οι βουλευτές της "δε θα είχαν κανέναν λόγο να έρθουν" και υπογράμμισε ότι η εκδήλωση μνήμης του Χορτιάτη "δεν είναι πανηγυράκι".
Στις 8.30 το βράδυ, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στο «πέτρινο» σχολείο, με θεατρική παράσταση και προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που προετοίμασαν μαθητές και καθηγητές του γυμνασίου Χορτιάτη.