Δεν τα "βρήκαμε" για 2,1 δισ. ευρώ κι απαιτούν επιπλέον μέτρα


Στο ύψος των 2,178 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ενστάσεις της τρόικας για το πακέτο των μέτρων των περίπου 11,9 δισ. ευρώ, που παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των δανειστών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. >>>

Οι Τροϊκανοί ζητούν επιπλέον μέτρα για τις αμυντικές δαπάνες, τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών. Στα υπόλοιπα, "τα βρήκαμε" -αυτό έλειπε, άλλωστε, αφού τα νέα μέτρα είναι δρακόντεια...
Οι συγκεκριμένες ενστάσεις «συμπληρώνονται» από τις αμφισβητήσεις για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015 (με την τρόικα να επιμένει για απολύσεις) και για τις εισπράξεις από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων οι Τροϊκανοί επισημαίνουν ότι δεν έγινε εδώ και δύο χρόνια, από δυο κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμο) κι αναρωτιούνται για ποιον λόγο να γίνει τώρα, ειδικά που η κυβέρνηση Σαμαρά εισηγείται "βελούδινη" μείωση... Για τη φοροδιαφυγή επικαλούνται το ίδιο επιχείρημα, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου: "Δεν τα καταφέρατε εδώ και δεκαετίες. Πώς θα τα καταφέρετε τώρα", θα μπορούσαν να ρωτούν τα στελέχη της Τρόικας τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών...
Χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τις ενστάσεις της τρόικας, η οποία, ειδικότερα αμφισβητεί ευθέως:

  • -ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου μπορούν να μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ
  • -ότι η μείωση κατά 517 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών δεν αποτελεί απλώς μια χρονική μετάθεση των πληρωμών, και
  • -ότι μπορούν να περιοριστούν κατά 911 εκατ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, η Τρόικα επιμένει στις απολύσεις -ακόμη και από τον στενό δημόσιο τομέα. Δεν πείθεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα  (εφεδρεία, διαθεσιμότητα, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς κ.λπ.) θα ΄χουν αποτέλεσμα. Δεν βλέπει, όμως, το πιο φανερό: Πως με απευθείας απολύσεις, χωρίς, έστω, εφεδρείες -με όποια μορφή- απλά θα δημιουργηθεί άλλη μία ομάδα ανέργων -η οποία, μάλιστα, θα αριθμεί 150.000 άτομα! Όλοι αυτοί, σε εννέα μήνες που θα λήξει το ταμείο ανεργίας δε θα ΄χουν δουλειά, ενώ όσο διαρκεί το ταμείο ανεργίας απλά θα επιβαρύνουν -όπως και τώρα- τον δημόσιο κορβανά. Μηδέν εις το πηλίκον, δηλαδή και εδώ θα ΄πρεπε οι τροϊκανοί να κάνουν ένα (ή και περισσότερα) βήματα πίσω.
Για το θέμα της φοροδιαφυγής, δυστυχώς, έχουν δίκιο. Η τρόικα επ' ουδενί δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων, έσοδα από φοροδιαφυγή. Ζητεί να εμφανιστούν πρώτα συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα, και μετά να υπολογισθεί κονδύλι από τη συγκεκριμένη πηγή. Όταν το ελληνικό κράτος έχει να πατάξει τη φοροδιαφυγή από το 1983, τότε δεν δικαιούται δια να ομιλεί...
Οι ενστάσεις της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Καθώς, εάν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, η δημοσιονομική αυτή «τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί από επιπρόσθετες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ολοσχερής η περικοπή των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, των δώρων των συνταξιούχων κ.λπ.

Πόσο πάει η... λυπητερή
Ανεξαρτήτως, πάντως, των ενστάσεων που υπάρχουν για επιμέρους μέτρα, ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ανέρχεται σε 11,87 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει περικοπές 7,31 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, προνοιακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ προβλέπονται και δραστικές μειώσεις συνολικού ύψους 4,56 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Εθνικής 'Αμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν 2,8 εκατ. συνταξιούχοι, περίπου 150.000 εν ενεργεία ασφαλισμένοι, καθώς και ένα εκατομμύριο δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, αναπηρίας, τριτεκνικών, πολυτεκνικών και προνοιακών. Όλοι αυτοί, θα έχουν τη διετία 2013- 2014, πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ (από αυτά, στα 4,6 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι απώλειες των συνταξιούχων).
Τα βασικότερα μέτρα αφορούν:

  • -Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος.
  • -Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 10% για όλους τους συνταξιούχους, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
  • -Πρόσθετες μειώσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονταν στα «ειδικά μισθολόγια».
  • -Μειώσεις 22%- 35% στα εφάπαξ.
  • -Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, ο οποίος απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.
  • -«Ψαλίδι» 940 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.
  • -Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φθάνουν συνολικά στα 1,32 δισ. ευρώ, για περίπου 700.000 πολιτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, καθώς επίσης και για περίπου 60.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. 

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου εφέτος, και θα αφαιρέσουν μικτά εισοδήματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ και συνολικά καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.