Αύριο θα γίνει η νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, καθώς δεν ελήφθη καμία απόφαση για τα 11,9 δισ. ευρώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. >>>


Οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη για τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πακέτο παραμένουν, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της σύσκεψης. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και χθες το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Έτσι, αύριο, Τετάρτη, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συναντηθούν εκ νέου, εν όψει και του Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα εξετασθεί και το ελληνικό ζήτημα. «Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη», ανέφερε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη. Είναι λίγα τα θέματα που απορρίπτει η τρόικα, είπε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «γίνεται μια συζήτηση ώστε να καταλήξουμε στο άριστο μέγεθος των μέτρων». 

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει θέμα στήριξης της κυβέρνησης»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στη δική του στρατηγική για αξιοποίηση όλων των επιχειρημάτων προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση, ωστόσο σημείωσε ότι «αφού δεχθήκαμε τη λογική του πρωθυπουργού» συνεχίζουμε στην εξειδίκευση των μέτρων. Όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος: «Θεωρώ δεδομένο ότι μετά τη συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα θα δοθεί το συμφωνηθέν αντάλλαγμα, θα δοθεί η παράταση που προβλέπεται ρητά στη συμφωνία με τους εταίρους και θα δοθεί η δόση. Και μετά τις δηλώσεις Ντράγκι θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέτρα να έχουν ισορροπία και να υπάρξουν αντίρροπα πακέτα μέτρων κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης και υπέρ της απασχόλησης. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μέτρα, καθώς η τρόικα δεν δέχθηκε όλες τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί τις δικές του αντιπροτάσεις. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι έχει και το ΠΑΣΟΚ «κόκκινες γραμμές», αλλά υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα στήριξης της κυβέρνησης. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη της κοινωνίας» επισήμανε. Χαρακτήρισε, δε, τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά εξαιρετική και εξήγησε ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν αίσθημα ευθύνης γιατί γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα.

Κουβέλης: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τη ΔΗΜΑΡ»
Από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των τριών έγινε σαφές ότι ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει μέχρι τέλους στα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει στο πλαίσιο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την κατανομή των μέτρων, ούτε ελήφθη κάποια απόφαση. Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι τα μέτρα να μην προκαλέσουν πρόσθετη αιμορραγία στα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύνατοι και να συνοδευτούν από μέτρα ανάπτυξης. «Οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο για την ΔΗΜΑΡ. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι όποιες αξιώσεις έχουν αποδέκτη μια κοινωνία τεμαχισμένη» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Κεδίκογλου: «Αδιαμφισβήτητη η συνοχή της κυβέρνησης»
Η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει καλός και κακός» συνέχισε και έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Σ. Κεδίκογλου παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα για ορισμένα από τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγηση τους. «Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα 
Σημειώνεται ότι της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών προηγήθηκε το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσαν ενστάσεις για τα μέτρα. Ωστόσο, το Σάββατο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι περικοπές τις οποίες αναγκάζεται να κάνει η κυβέρνηση, είναι επώδυνες και είπε ότι «προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην είναι οριζόντιες», όμως, ανέφερε πως αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε άδικες τις οριζόντιες μειώσεις και υποσχέθηκε να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, μόλις η οικονομία της χώρας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Σε σχέση με τους ένστολους σημείωσε ότι «δεν θα αγγίξουμε καθόλου τα έξι επιδόματα επικινδυνότητας των πιο μάχιμων αστυνομικών και στρατιωτικών».




ΠΛΑΙΣΙΟ
Επικριτικά ήταν τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Επικριτικά ήταν τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικα, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δις  έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα. Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική  ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή. Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία». «Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων γιατί όλοι γνωρίζουν καλά ότι γίνονται για το θεαθήναι, καθώς τα μέτρα έχουν «κλειδώσει», έχουν την έγκριση των πιστωτών και το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, σχετικά με την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. «Δεν αρκούσαν οι επικύψεις Στουρνάρα στους τροϊκανούς, που ως καλοί τοκογλύφοι θα επιζητούν εσαεί περισσότερο χρήμα και περισσότερο αίμα από τον ελληνικό λαό. Την ίδια ώρα Βενιζέλος και Κουβέλης παίζουν το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί τους μήπως και περισώσουν κάτι από τα προς κατεδάφιση κόμματά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.