Υπέρ της χρονικής παράτασης για την Ελλάδα υπό όρους προκειμένου να πετύχει η χώρα τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την τρόικα τάχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Μόντι.  >>>


Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για την διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη εφόσον η έκθεση της Τρόικας είναι θετική και επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει αξιοπιστία.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, υπάρχουν τρεις σταθμοί για το ευρώ Πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, το θέμα της Ελλάδας και τρίτον η τραπεζική ένωση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση Ιταλίας - Γαλλίας, σημειώνοντας ότι είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όπως είπε, υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης.

Από την πλευρά του και ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή εκτίμηση των δύο πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τους στόχους για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης κάνοντας μάλιστα λόγο για «ταύτιση απόψεων».

Όπως σημείωσε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος παρακολουθούν το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου.

«Ακόμη παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Πρέπει να κάνουμε το μάθημά μας αλλά παράλληλα χρειάζεται και αναγνώριση από την ΕΕ ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ τα οποία λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Τέλος αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ευνοηθεί η δημοκρατική μετάβαση με συνεργασία όλων των δυνάμεων.