Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Καταλονίας, της πλουσιότερης ανάμεσα στις 17 αυτόνομες κοινότητες της ιβηρικής χώρας, αναζωπυρώνοντας ανησυχίες ότι η Καταλονία θα επιδιώξει την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μαδρίτη και δημιουργώντας ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση που την ταλανίζει.

Το τελευταίο βήμα έγινε χθες, 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, ανακοίνωσε πως προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου, σχολιάζοντας πως έχει έρθει η ώρα προκειμένου η Βαρκελώνη να επιδιώξει «αυτοδιάθεση».
Η κίνηση του καταλανού ηγέτη κινδυνεύει να εμπλέξει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε μία πρωτοφανή συνταγματική κρίση, μόλις πέντε ημέρες αφότου ο κ. Ραχόι απέρριψε πρόταση του κ. Μας για μεγαλύτερο έλεγχο επί των φορολογικών εσόδων της Καταλονίας από τη Βαρκελώνη.
Προσθέτοντας αλάτι στις πληγές του κ. Ραχόι, η καταλανική κίνηση έρχεται καθώς μεγαλώνουν τα ερωτηματικά για ενδεχόμενη υπαγωγή της Ισπανίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή την πλήρη διάσωση της ιβηρικής χώρας από την ευρωζώνη.
Η Καταλονία αποτελεί έδρα μερικών εκ των μεγαλύτερων ισπανικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και παράγει το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, όντας η πλουσιότερη αλλά και η πλέον υπερχρεωμένη αυτόνομη κοινότητα της χώρας.
Κάθε χρόνο, η Βαρκελώνη μεταφέρει το 8% της οικονομικής παραγωγής της, δηλαδή περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, στην υπόλοιπη Ισπανία. Ωστόσο οι πολιτικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από το Σύνταγμα στις επαρχίες και η λιτότητα που βιώνουν πλέον οι ίδιοι οι καταλανοί έχουν αναζωπυρώσει την αυτονομιστική τους διάθεση, πυροδοτώντας το κάλεσμα για ανεξαρτησία.
Σε περίπτωση που οι πρόωρες εκλογές όντως λάβουν χώρα στις 25 Νοεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα του κ. Μας αναμένεται να πετύχει μία συντριπτική νίκη, ενισχύοντας την προσπάθεια του καταλανού ηγέτη για ανεξαρτησία και παράλληλα πλήττοντας τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει ζητήσει εθνική ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Βεβαίως, ούτε ο δρόμος της Καταλονίας φαντάζει εύκολος. Το Σύνταγμα απαγορεύει τέτοιου είδους αποσχίσεις ενώ συνάμα ο κ. Ραχόι διατηρεί ευρεία πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή, έχοντας επανειλημμένα υπογραμμίσει πως προτίθεται να ολοκληρώσει την τετραετή πρωθυπουργική θητεία του, που λήγει το 2015.
Η Μαδρίτη δεν έχει ακόμα απαντήσει επίσημα στην προκήρυξη των καταλανικών εκλογών, ωστόσο δεν μοιάζει διατεθειμένη να υποχωρήσει υπό την πίεση της Βαρκελώνης, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Σανζ ντε Σανταμαρία να δηλώνει νωρίτερα: «Αυτό που έχουμε πει στον Μας είναι: ‘Σκέψου προσεκτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα’», προειδοποιώντας πως «με όλες αυτές τις ενέργειες μία νέα κρίση προστίθεται στην υπάρχουσα».