Απόψε, καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Φράγμα Θέρμης. Είχε αναβληθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων αναλυτικά>>>

 
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών έως τις 23 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Αμνηστεία- Γραφείο Ελλάδος, την Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και την HOMOphonia - Συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πορτραίτων με τίτλο «Proudly African & Transgender» της Gabriele Le Roux, η οποία παρασχέθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία – Γραφείο Ελλάδας και πραγματοποιείται στο φουαγιέ του Μουσείου Κινηματογράφου. Το σημερινό πρόγραμμα προβολών: 18.00 Κουνελάκι, 18.00 Η βασίλισσα δεν έχει κορώνα, 20.00 Το μεγάλο κορίτσι του μπαμπά, 20.00 Κρύο Ντους, 20.00 Κάπου όχι εδώ, 22.00 Ενωμένοι στο θυμό: Ιστορία της ACT UP. Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (ανά προβολή), 8 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο). Οι κάτοχοι της CineΚάρταF με ένα εισιτήριο δικαιούνται να δουν δύο προβολές.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Απόψε, καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Φράγμα Θέρμης (Στρατηγού Μακρυγιάννη 67, Θέρμη Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα 2012». Ώρα έναρξης 21.30. Γενική είσοδος 10 ευρώ.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Σεμινάριο του Ross Daly με θέμα «Η φρασεολογία στο Μακάμ» από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του «3ου Φεστιβάλ Κ.Ο.Θ. underground". Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση», ο Σύλλογος Φίλων της ΚΟΘ και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΘ. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης» (Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ.), Λεωφ. Νίκης 73, και ώρες: Τετάρτη 17.00-20.00, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-13.00 & 17.00-20.00, Σάββατο 10.00-13.00. Για τους συμμετέχοντες δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη επαφή με την παραδοσιακή μουσική. Τα ενεργά μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όργανα. Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται ως εξής: για τα ενεργά μέλη 80€ (για όλες τις ημέρες) και για τους ακροατές 50€ (για όλες τις ημέρες). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6984632244 (Χαράλαμπος Χειμαριός), 2310 257900 εσωτ. 801 (Νίκος Κυριακού – τμήμα Προβολής & Επικοινωνίας). Εγγραφές μέχρι σήμερα (πριν από την έναρξη του σεμιναρίου).
  • Τα εστιατόρια Ζύθος γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με το Zithos Birthday Festival 2012 στις 17-19 & 24-27 Σεπτεμβρίου. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ζύθος στα Λαδάδικα (Κατούνη 5, Θεσσαλονίκη): ABIA-FORTISSIMO. Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 21.30. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τη θεατρική παράσταση «Ο γάμος του καραγκιόζη» από το θέατρο ΑΡΜΑ περιλαμβάνει το αποψινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2012». Το φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών και πολλά άλλα πολιτιστικά, και όχι μόνο, δρώμενα που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης έως τις 3 Οκτωβρίου, στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 – Τζουμαγιάς 1). Ώρα έναρξης 19:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη). Συνεχίζεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου η έκθεση έργων και συλλογών Βοϊωτών (αίθουσα Α΄ & Β΄ εικαστικών εκδηλώσεων 5ου ορόφου), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Βοϊακή Εστία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: Σελίδες ιστορίας και μνήμης – Ελευθέρια Βοΐου». Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Εγκαινιάζεται απόψε στις 8 η έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball «Platon's Mirror», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της έκθεσης «Platon's Mirror», που είναι ενταγμένη στο «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» (συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00. Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της δημόσιας τέχνης στον αστικό μετασχηματισμό. Πολιτικές, διεκδικήσεις και αντιφάσεις», αύριο 20 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι).
  • Έως τις 13 Οκτωβρίου η έκθεση χαρακτικής PRINTS στο Kalos & Klio Showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την καλλιτεχνική παραγωγή του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής «AKADEMIJA» του Βελιγραδίου της Σερβίας. Την έκθεση PRINTS επιμελείται ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητήs χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε - Πα 17.00-21.00, Σα: 11.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Έκθεση των καλλιτεχνών Γιάννη Βούρου & Wolfgang Brenner με θέμα «You don’t Know what love is» (εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι της δεκαετίας του 40’), στην Vlassis Art Gallery (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη), από σήμερα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Εγκαίνια απόψε στις 8. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 16.00 – 20.00, Σάββατο 10.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συνεχίζεται σε τρία σημεία της πόλης η έκθεση Transform 2012 που φέτος έχει ως θέμα «Το κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα, «κομμάτια» της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης ήδη παρουσιάζονται: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, 2310 247111, 2310 991610) έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος του δήμου Νεάπολης – Συκεών (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού) έως 22 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00). Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) έως τις 7 Οκτωβρίου (Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00). Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί τμήμα της έκθεσης στο «Remezzo Palace» του δήμου Καλαμαριάς.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ και τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Τις εκθέσεις «_In Situ. Κατασκευές ταυτότητας» του Νίκου Ευαγγελόπουλου και «Εξιλέωση της σκιάς» της Μαρίας Μιτζάλη παρουσιάζει έως τις 15 Οκτωβρίου στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Μουσείο, ορισμένα από τα έργα που παρουσιάζονται ενδέχεται να θίξουν την ευαισθησία του κοινού. Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος» , Εγνατία – Αριστοτέλους, τηλ. 2310226931). Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 09.00-14.30. Είσοδος ελεύθερη.
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00. Τιμή εισόδου έως 3 ευρώ.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο). Ενιαίο 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο).
  • Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη Σαραντοπούλου με τίτλο «Ιδιόλεκτα», στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε στην γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) έως τις 6 Οκτωβρίου. Η ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα, με έδρα το Λονδίνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια επιλογή από σχέδια με γραφίτη και χρώμα, κολάζ, μεταξοτυπίες και γλυπτά από βιβλία, ως μέρος του project «Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Τόμος ΙΙ», ένα προκλητικό διεθνές project της τέχνης του βιβλίου και μέρος μιας σειράς εκθέσεων που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε σύγχρονες γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα στην Ευρώπη. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη - Σάββατο 12.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η έκθεση "Αρχιτεκτονική Τοπίου, Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012" έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ). Διοργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη 2012, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται εκατό προτάσεις - projects για το τοπίο της Θεσσαλονίκης, που αφορούν το σχεδιασμό του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 10.00-18.00, Τετάρτη 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).