Τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού μετά από διήμερη συζήτηση. >>>

Οι θέσεις αυτές θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αναπτυχθεί αποτελεσματική πολιτική δράση, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς εκτιμήθηκε ότι η κρίση μεγεθύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την μόνη εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Ως προς την κατάσταση της χώρας και την κυβερνητική πολιτική, η ΚΠΕ του Συνασπισμού, συζήτησε πάνω σε ένα ευρύ πλαίσιο που περιλαμβάνει την "αντίσταση στο Μνημόνιο και τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση", στην εκλαΐκευση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και στην ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για στην στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση.

Η ΚΠΕ εκτίμησε ότι η απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Σεπτεμβρίου θα είναι κατά κάποιο τρόπο το εναρκτήριο λάκτισμα για την οργανωμένη δράση του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών δυνάμεων που θα συμπαραταχθούν μαζί του, καθώς εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των μέτρων, η κρίση στη χώρα θα μεγαλώσει. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την συζήτηση στην ΚΠΕ θα κάνει αισθητή την δράση του τόσο εκτός, αλλά και εντός κοινοβουλίου.

Το δεύτερο σκέλος της διήμερης συζήτησης αφιερώθηκε στην διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 27% στις εκλογές του Ιουνίου. Ο Α. Τσίπρας με την εισήγησή του το Σάββατο ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Υπό το πρίσμα αυτό, οι λαϊκές συνελεύσεις θα συνεχιστούν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το αργότερο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα βάλει τα θεμέλια του νέου, οργανωτικά, ΣΥΡΙΖΑ. Ο αριθμός των αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη δεν έχει ακόμη καθοριστεί, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην διαδικασία οργάνωσης του συνεδρίου του που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη.