Στα 6,8 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από 3,8 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αυτό πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το οκτάμηνο του 2012. >>>


Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναδεικνύει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αποδεικνύει την αδυναμία επιχειρήσεων και φορολογούμενος να πληρώσουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος αντίστοιχα.
Εντυπωσιακό είναι εξάλλου το γεγονός ότι τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη από 38,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, αυξήθηκαν στα 44,8 δισ. ευρώ το 2011, ενώ τον Αύγουστο του 2012 υπολογίζονται σε 43,8 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης ότι έως το τέλος Αυγούστου ο φόρος εισοδήματος είχε αποδώσει έσοδα στον προϋπολογισμό 6,014 δισ. ευρώ. Έτσι για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα θα πρέπει στο επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου να εισπραχθούν 5,2 δισ. ευρώ.
Τέλος, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι είναι «ανοιχτοί» 416 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και αυτοαπασχολούμενους και έχουν ολοκληρωθεί οι 51, ενώ οι φόροι και τα πρόστιμα που εισπράχθηκαν έπειτα από διακανονισμό φθάνουν τα 12,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικοί φόροι που βεβαιώθηκαν φθάνουν τα 16,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων είχαν εισπραχθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 14,1 εκατ. ευρώ.