Περίπου 60 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από ένα ελικόπτερο, είχαν κινητοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Μασαλίας για να αντιμετωπίσουν ...έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε ζητήσει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση των σκίτσων με τον Μωάμεθ από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα "Charlie Hebdo".

Ο διαδηλωτής, ο Όμαρ Τζελίλ, που είναι υπεύθυνος μιας ένωσης, είχε ζητήσει την πραγματοποίηση διαδήλωσης σε συνοικία της Μασαλίας, για την οποία οι τοπικές αρχές δεν είχαν λάβει αίτημα για έγκριση.
Παρόντες ήταν επίσης περίπου 30 δημοσιογράφοι. Αφού μίλησε στους δημοσιογράφους, ο διαδηλωτής κόλλησε τρεις αφίσες στις οποίες αναγράφονταν συνθήματα, όπως: "Γουρούνια Εμπντό" και "οι Γάλλοι μουσουλμάνοι δεν έχουν ανάγκη από έγκριση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους".
"Σήμερα ίσως είμαι μόνος μου, αλλά είμαι ο εκπρόσωπος μιας σιωπηλής πλειοψηφίας" που διαμαρτύρεται κατά της Charlie Hebdo, σημείωσε ο Τζελίλ. 
Κραδαίνοντας το διαβατήριό του και δηλώνοντας έτοιμος να συλληφθεί, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς "να αναλάβει τις ευθύνες του ή να σωπάσει για πάντα". 
Αστυνομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "δεν τίθεται ζήτημα σύλληψής του, πόσω μάλλον που διαδηλώνει μόνος του".