Στράφι πήγαν οι εκπτώσεις

Δεν κατάφεραν να δελεάσουν τους καταναλωτές οι μεγάλες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της θερινής σεζόν. To αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 91%) να δηλώνουν μείωση τζίρου, κατά 35% μέσο όρο.>>>
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) σε δείγμα 200 επιχειρήσεων-μελών του, στο κέντρο (120 καταστήματα), την ανατολική και τη δυτική Θεσσαλονίκη (40 σε κάθε περιοχή).
Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, οι επιχειρήσεις δίνουν πλέον, «τιτάνιο» αγώνα για να παραμείνουν ανοιχτές, ενώ αναμένουν τον Σεπτέμβριο -δηλαδή τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης και το άνοιγμα των σχολείων- με την ελπίδα να δουν την κίνηση στα καταστήματα ν΄ αυξάνεται.

«Ανάσα» από τους τουρίστες
Πάντως, οι τουρίστες που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, π.χ, μέσω κρουαζιερόπλοιων, δίνουν μια ανάσα στην αγορά, με το 72% των εμπορικών επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου και το 52% του συνόλου των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι οι τουριστική κατανάλωση συνέβαλε στον τζίρο τους.
Ο ΕΣΘ συνεχίζει την προσπάθεια για τη διατήρηση της θετικής αυτής τάσης, πχ, μέσω της διανομής τουριστικού χάρτη στους αφιχθέντες τουρίστες, αλλά και της ειδικής κάρτας «Agora Bonus», που προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις.
Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας, το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 10% ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων (η ικανοποίηση δεν προέρχεται από την αύξηση του τζίρου, αλλά είτε γιατί περίμεναν να πάνε χειρότερα, είτε γιατί έμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Μόλις το 1% των επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση τζίρου
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 91% δήλωσαν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 7% ότι αυτός κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα και μόνον το 1% ότι αυξήθηκε. Τα παραπάνω στοιχεία δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη διαφοροποίηση, από περιοχή σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφού η εικόνα είναι παρόμοια σε όλες τις κεντρικές οδούς, αλλά και εκτός ιστορικού κέντρου.
Πάνω από τέσσερις στους δέκα εμπόρους (ποσοστό 42%) υποστήριξαν ότι η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν η πρώτη και δεύτερη εβδομάδα της σεζόν, ενώ το 31% δήλωσε ότι δεν υπήρξε ικανοποιητικό διάστημα.
Ως προς τις κινήσεις που γίνονται για την προσέλκυση ξένων τουριστών στα καταστήματα, ο ΕΣΘ επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι καταβάλλει προσπάθεια για την τόνωση της κίνησης, μέσω της διάθεσης της «Agora Bonus Card» και του τουριστικού χάρτη της Θεσσαλονίκης, στους αφιχθέντες τουρίστες και επισκέπτες της πόλης, τα οποία, μεταξύ άλλων, διατίθενται και στο σημείο πληροφόρησης (info kiosk) του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.
Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο προσελκύει τουρίστες-καταναλωτές στην αγορά της πόλης και -σε συνεργασία με τον ΕΣΘ- τούς διανέμουν την Agora bonus card και τον τουριστικό χάρτη της πόλης.