Τριάντα τρία δημοτικά σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής και μεταποίησης οικιακών τηγανέλαιων που πρόκειται να υλοποιήσει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου. >>>

Ο δήμος, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, συνεργάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, με στόχο την παραγωγή βιοπετρελαίου (βιοντίζελ), όπως έγινε και πέρσι. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου μεταξύ του δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη και του Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Χαραλαμπίδη. 
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης(δεξιά στη φωτογραφία) πρωταρχικός στόχος υλοποίησης του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας του δήμου και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. «Η συλλογή και μεταποίηση τηγανελαίων αποτελεί πλέον μια δραστική απάντηση για τη μείωση των περιβαλλοντικών αλλά και οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας» τόνισε ο κ. Λαφαζανίδης. 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Χαραλαμπίδης(αριστερά στη φωτογραφία) αναφέρθηκε στη λειτουργία του εργαστηρίου Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το οποίο λειτουργεί εδώ και περίπου 2 χρόνια, αναλαμβάνοντας το έργο της επεξεργασίας και μετατροπής των συλλεγόμενων τηγανέλαιων σε βιοπετρέλαιο. Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε πως η εκμετάλλευση των μεταχειρισμένων οικιακών λαδιών έχει τεράστια οφέλη για τη μείωση των τοξικών αποβλήτων που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας μια νέα ενεργειακή πηγή καυσίμων εφάμιλλη του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Τις επόμενες ημέρες ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος στις σχολικές μονάδες. Το λάδι που θα συλλέγεται, θα αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας) όπου και θα ανακυκλώνεται, παράγοντας βιοντίζελ. 
Τα βιοκαύσιμα που θα προκύπτουν από τα συλλεγόμενα και επεξεργασμένα τηγανέλαια θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων του δήμου, τα οποία διαθέτουν καυστήρες πετρελαίου.