Μικροεπεισόδια αργά το βράδυ στην Καμάρα


Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, οι πορείες διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα, οπαδοί κ.α. εκπρόσωποι φορέων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της φετινής 77ης ΔΕΘ. Συμμετείχαν σ' αυτές πάνω από 30.000 άνθρωποι. >>>

Στη συνέχεια ωστόσο  επικράτησε ένταση στο Συντριβάνι, καθώς κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κινούμενοι εναντίον τους με αποτέλεσμα οι κουκουλοφόροι να κατευθυνθούν μέσω της Εγνατίας προς την Αγίας Σοφίας, όπου μετά από κυνηγητό  διαλύθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των μικροεπεισοδίων οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους.
Αποδείχτηκε, έτσι, ότι όσοι έλεγαν για τεράστια μετακίνηση αστυνομικών που είναι άχρηστη, είχαν δίκιο. Τα επεισόδια ήταν μικρής έντασης, έγιναν στο γνωστό χώρο κι έφθανε η δύναμη των ΜΑΤ της Θεσσαλονίκης, για να κάνει ό,τι έκαναν... 3.500 αστυνομικοί.

Με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα...
Στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, αντιπροσωπείας των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α. διαδηλωτών. 
Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε αργότερα, τέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της τρόικα και της ΕΕ. 
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Θόδωρο Καράογλου, και του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε. Μικρές ομάδες κατευθύνθηκαν στην οδό Εγνατία, όπου αποχώρησαν αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. 

...και της Αλέκας Παπαρήγα
Και η γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ. 
Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ, που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και αργότερα ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Σταυρούπολη. 

Η συγκέντρωση στην Καμάρα
Στο μεταξύ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μέλη οργανώσεων, που αντιτίθενται στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης, Νικολάου Γερμανού. 
Στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σημείο εκκίνηση, μπροστά από την Καμάρα, όπου διαλύθηκαν. 
Στον ίδιο περίπου χώρο συγκεντρώθηκαν, λίγο πριν τις 7 το βράδυ άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, τα οποία πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία. 
Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροένταση, όταν, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, συναντήθηκαν με την πορεία του ΠΑΜΕ, χωρίς να προκληθούν όμως επεισόδια. Και η πορεία των αντεξουσιαστών κατέληξε στην Καμάρα, κάτω από τη διακριτική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. 
Λίγο πριν διαλυθούν σημειώθηκε μικροένταση όταν μικρή ομάδα πέταξε πέτρες σε διμοιρία αστυνομικών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια. 

Στην πορεία και Ηρακλειδείς
Οι φίλαθλοι της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή συγκεντρώθηκαν, νωρίς το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Αυτόνομης Θύρας 10, στην οδό Μητροπολίτη Γενναδίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας από τη Superleague. Πραγματοποίησαν και αυτοί πορεία στο κέντρο της πόλης και σε κάποια στιγμή οι περισσότεροι απ ΄ αυτούς ενώθηκαν με την πορεία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν περίπου τριάντα «προληπτικές προσαγωγές», χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις.