Στο 25,1% από 18,8% «σκαρφάλωσε» το ποσοστό της ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το πραγματικό ποσοστό να είναι κατά πέντε μονάδες υψηλότερο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). >>> 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η απασχόληση στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2012, κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 9%, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο το 2011, ενώ, το ίδιο διάστημα, η μείωση της απασχόλησης στην ευρωζώνη ήταν 0,6% και στην «ΕΕ των 27» 0,2%. 
Μετά την Ελλάδα, η μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφηκε στην Πορτογαλία (4,2%), στην Ισπανία (4%) και στην Κύπρο (3%). 
Η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2011, σημειώθηκε στην Εσθονία (3,1%), στη Λετονία (1,9), στη Μάλτα (1,6%) και στη Γερμανία (1,3%). 
Η Eurostat εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι απασχολούμενοι άντρες και γυναίκες στην "ΕΕ των 27" ανέρχονταν σε 223,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 146,4 εκατομμύρια απασχολούνταν σε χώρες της ευρωζώνης. 

Γενική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου
Το ΕΚΘ επισημαίνει ότι «οι ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα, οι προκλητικές απαιτήσεις της Τρόικας και η πειθήνια αποδοχή και εκτέλεση των σκληρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος» και δηλώνει ότι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της πόλης, τους συνταξιούχους και τους ανέργους ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση στην 24ωρή Γενική Απεργία που θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012. 
Σύμφωνα με το ΕΚΘ, «η πολιτική της ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας συνεχίζεται, με τους δανειστές να εμμένουν και να στοχοποιούν μισθωτούς και συνταξιούχους και την κυβέρνηση να νομοθετεί την κατάργηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την πλήρη κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος». 

ΠΑΜΕ: ΤΟ μέλλον μας δεν είναι η ανεργία
Παράλληλα, η γραμματεία Θεσσαλονίκης του Π.Α.ΜΕ., σε δική της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: Το μέλλον μας δε μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν αποδεχόμαστε να καθορίζεται από την κυβέρνηση ο μισθός και το μεροκάματο, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Δεν αποδεχόμαστε κατάργηση του οκτάωρου, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν αποδεχόμαστε να παίρνουμε σύνταξη στα 70 και αυτή να είναι ένα επίδομα. Δεν αποδεχόμαστε τις 13 ώρες δουλειά. Δεν αποδεχόμαστε τις περικοπές κοινωνικών δαπανών». 
Το Π.Α.ΜΕ. καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, στις 10, μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου.