Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ σήμερα, έντεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. >>>
Στο σημείο όπου έχει ανεγερθεί ένα νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αμερικανοί αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών των σχεδόν 3.000 θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα συγκεντρωθούν τα ξημερώματα (τοπική ώρα), για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα.

Θα αναγνωστούν τα ονόματα όλων των θυμάτων, περιλαμβανομένων των 2.740 στη Νέα Υόρκη και άλλων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια.

Παρόντες θα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρζι, αλλά κανένας τους δεν θα εκφωνήσει ομιλία.

Επίκεντρο και των φετινών εκδηλώσεων σύμφωνα με το ΑΜΠΕ θα είναι η Νέα Υόρκη, αλλά ανάλογες τελετές μνήμης θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον και στο Σάνκσβιλ.

«Αυτή η επέτειος είναι για εκείνους. Είναι επίσης η στιγμή να αναλογιστούμε πόσο έχουμε προχωρήσει ως έθνος τα τελευταία αυτά 11 χρόνια», δήλωσε ο Ομπάμα σε ραδιοφωνικό του μήνυμα το Σάββατο.

Οι επιθέσεις «έφεραν στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό των αμερικανών πολιτών», είπε ο Ομπάμα επισημαίνοντας τον ρόλο των περισσότερων από πέντε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που έχουν καταταγεί ως εθελοντές στο στρατό μετά τις επιθέσεις.

Σήμερα, οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι -Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ- θα διακόψουν για λίγο την προεκλογική τους εκστρατεία για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Το πρωί, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στον κήπο του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια θα παραστούν σε επιμνημόσυνη τελετή στο Πεντάγωνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης τραυματίες στρατιώτες και τις οικογένειές τους στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ θα μιλήσει σε συνέδριο στο Ρίνο της Νεβάδα και μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας σε τουλάχιστον έξι πολιτείες θα συγκεντρώσουν δωρεές για τους αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία στο μνημείο Πτήση 93 στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, εκεί όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της United Airlines το οποίο είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες.

Τον περασμένο χρόνο, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου και από τότε που άνοιξε το επισκέφθηκαν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Στους τοίχους του μνημείου έχουν χαρακτεί τα ονόματα όλων των θυμάτων.

Το 2014 θα ανοίξει ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που θα ονομάζεται Πύργος της Ελευθερίας ο οποίος θα στεγάσει τα γραφεία ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο.

Ο Πύργος θα έχει ύψος 592 μέτρα -1.776 πόδια, αριθμός συμβολικός που παραπέμπει στο 1776 όταν οι ΗΠΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Βρετανία με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.