Τα αίτια του μεγαλύτερου μπλακ άουτ στην ιστορία της Ινδίας (κι ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο) ερευνούν οι αρχές. Πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που οδηγεί σε φόβους ότι θα ξεσπάσουν ταραχές, αν τα αποθέματα ενέργειας της χώρας συνεχίσουν να μειώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ανάπτυξης της Ινδίας. >>>

 

Συνολικά 20 από τις 28 πολιτείες της Ινδίας χτυπήθηκαν από διακοπές ηλεκτροδότησης, ανάμεσά τους και η πολιτεία του Νέου Δελχί.

Επί ώρες οι τεχνικοί της εταιρίας πάλευαν να διορθώσουν το πρόβλημα, την ώρα που εκατοντάδες τρένα έμεναν ακινητοποιημένα, αφήνοντας κατά χιλιάδες τους επιβάτες τους να περιμένουν με τις ώρες στους σταθμούς από το Κασμίρ στα βόρεια του Ναγκαλάντ, ως τα ανατολικά σύνορα με την Μπούρμα.

Σηματοδότες ρύθμισης της κυκλοφορίας έσβησαν, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα στο Νέο Δελχί, την Καλκούτα κι άλλες πόλεις. Χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα, με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να επεμβαίνουν με γεννήτριες μόνον στα επείγοντα περιστατικά.

Αναφέρθηκαν ακόμη και περιπτώσεις που τα κρεματόρια σταμάτησαν να λειτουργούν, με τις σορούς των νεκρών μισοκαμένες, έως ότου οι υπεύθυνοι βρουν τρόπο να συνεχίσουν την αποτέφρωση με παραδοσιακά μέσα…

Δραματική η κατάσταση και στη δυτική Βεγγάλη. Το ρεύμα κόπηκε και στα ορυχεία, όπου εκατοντάδες μεταλλωρύχοι αποκλείστηκαν στις στοές για ώρες… Κι όσοι είχαν μείνει στην επιφάνεια, στάλθηκαν στα σπίτια τους, αφού έγινε γνωστό πως η ηλεκτροδότηση θα επανέρχονταν μετά από 10-12 ώρες, χάνοντας έτσι το πενιχρό –ούτως ή άλλως- μεροκάματο.

Πρώτα κατέρρευσε το βόρειο σύστημα της χώρας, αφήνοντας στο σκοτάδι περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύντομα ακολούθησε το ανατολικό δίκτυο, στο οποίο περιλαμβάνεται η Καλκούτα κι έπειτα το βορειοανατολικό.

Πάνω από 750 εκατομμύρια άνθρωποι απέμειναν να κοιτάζουν τα σβηστά έιρ κοντίσιον και τις σκοτεινές επίπεδες οθόνες των τηλεοράσεων νέας τεχνολογίας, διαπιστώνοντας ότι η ανάπτυξη της Ινδίας εμπεριέχει και… κινδύνους –ειδικά για τη μέση τάξη.

Πολιτική κόντρα μετά το μπλακ άουτ

Ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας για ενέργεια, κάτω από το καθεστώς συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, στο οποίο ωθείται. Ο υπουργός ενέργειας, Σουσικουμάρ Σιντέ, ανέλαβε δράση, αλλά κατηγορείται ότι το ΄κανε αργά… “Έδωσα εντολή να τιμωρείται η υπερκατανάλωση. Δώσαμε εντολή να κόβεται ακόμη και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν συμμορφώνονται”, δήλωσε.

Κι αντίθετα με όσα λέγονταν ή γράφονταν, η Ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προαγωγή του Σιντέ στο υπουργείο Εσωτερικών. Υπουργός ενέργειας έγινε ο Βεεράπα Μοΐλι, πρώην υπουργός εμπορίου.

Η αντιπολίτευση ξιφουλκεί. “Ο πρωθυπουργός οφείλει μια απάντηση στους κατοίκους αυτής της χώρας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, δε σχολίασε…

Προειδοποιούν για ταραχές

Ο γενικός διευθυντής των Ανεξάρτητων Παραγωγών Ενέργειας, μιας ΜΚΟ που έχει για σκοπό τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών ενέργειας στην Ινδία, Χάρυ Ντχαούλ, προειδοποίησε ότι, αν οι διακοπές συνεχιστούν, οι πολίτες θα κατέβουν στους δρόμους. “Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις σε αστικές περιοχές που, πλέον, εξαρτώνται πάρα πολύ από την ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί να ΄χουμε ταραχές, ή και διαμαρτυρίες”, είπε.

Κάτι τέτοιο συνέβη στις αρχές του Ιουλίου, όταν, κατά τη διάρκεια καύσωνα, είχαμε διακοπές ηλεκτροδότησης στην πόλη Γκουραγκόν, έξω απο΄το Νέο Δελχί. Διαδηλωτές ξυλοκόπησαν αξιωματούχους της εταιρίας ενέργειας, κάποιους τους κράτησαν ομήρους και διέκοψαν την κυκλοφορία στους δρόμους, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Κι όλα αυτά, σε μία χώρα όπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών δεν έχουν ηλεκτρικό ούτε για να ανάψουν μια λάμπα… Μια μεγάλη μειψοφηφία από αυτούς που ζουν στη ζώνη του μπλακ άουτ δεν έχουν συνδεθεί ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μόλις το 16.4% των 100 εκατομμυρίων κατοίκων της κεντροανατολικής επαρχίας του Μπιχάρ έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αντίθετα από το 96.6% στην επαρχία Πουντζάμπ, στα δυτικά.

Οι απαιτήσεις της Ινδίας για ηλεκτρικό ρεύμα μεγαλώνουν μαζί με την οικονομία της, τα τελευταία χρόνια, όμως οι εγκαταστάσεις είναι αδύνατο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες. Η Κεντρική Ανεξάρτητη Αρχή για τον Ηλεκτρισμό, που λειτουργεί στη χώρα, δέχτηκε αναφορές για αστοχίες συνδέσεων που ξεπερνούν το 8% τους τελευταίους μήνες.

Η Ινδία στο δρόμο της Κίνας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να τα καταφέρει η Ινδία στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας, η οποία παράγει οκταπλάσια ενέργεια: Όπως έγραψε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, το 2006, η Κίνα παρήγαγε 84 γιγαβάτ κι η Ινδία μόλις 14…

Ο γενικός διευθυντής των Ανεξάρτητων Παραγωγών Ενέργειας, Χάρυ Ντχαούλ, εξηγεί ότι αυτό δε γίνεται επειδή η Ινδία είναι… δημοκρατία: “Στην Κίνα, αν θελήσουν να χτίσουν ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κάπου, απλά το κάνουν –και δεν πειράζει. Σε 24 ώρες το ΄χουν χτίσει και αρχίζει να λειτουργεί. Στην Ινδία δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αν κάποιος διαμαρτύρεται για την ανέγερση του εργοστασίου, τον ακούμε…”

Η Ινδία έχει πέντε ηλεκτρικά δίκτυα, από τα οποία τα τέσσερα συνδέονται μεταξύ τους.

Δείτε το βίντεο: