Όπως όλα δείχνουν, μέσα στη γενικότερη απογύμνωση της Θεσσαλονίκης, έρχεται να προστεθεί και η «πέτρα του σκανδάλου», η χαμηλού κόστους ιρλανδική αεροπορική εταιρία Ryanair. >>>


Η εταιρία εγκαινίασε τις πτήσεις της από/προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 12 Απριλίου 2011, γιορτάζοντας την έναρξη της λειτουργίας της στη Θεσσαλονίκη. Για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της αεροπορικής εταιρίας μιλούσαν τότε οι αρμόδιοι σε θέματα τουρισμού, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανατροπή του γενικού αποκλεισμού της Θεσσαλονίκης.

Η Ryanair είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας για τρία έτη και επιδοτείται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) με το ποσό των 350.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Οργανισμού έγινε για να τονώσει το τουριστικό ρεύμα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΤΘ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι έφερε κόσμο στην πόλη, η δε ΕΞΘ επισημαίνει ότι δεν επωφελήθηκε η Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως η Χαλκιδική και ότι τα ανταποδοτικά οφέλη από την Ryanair δεν ήταν τα αναμενόμενα.

«Εμείς ως Ενωση συνεισφέραμε στον Οργανισμό, και σε χρήμα και σε είδος, όπου μέσω της φιλοξενίας των ξενοδοχείων-μελών μας βάλαμε σε δυο χρόνια 56.000 ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ, κ. Θωμόπουλος.

Η συμφωνία ανάμεσα στη Ryanair και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης ήταν για τέσσερα δρομολόγια (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Στοκχόλμη και Οσλο), ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία πρόσθεσε κι άλλους προορισμούς, δίχως επιδότηση, φτάνοντας αυτή τη στιγμή τους 13. Στα μέσα της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού του τρέχοντος έτος, ζήτησε από τον Οργανισμό χρήματα και για τα υπόλοιπα δρομολόγια που πρόσθεσε στο πτητικό της πρόγραμμα. Ο Οργανισμός από την πλευρά του αντέδρασε, λέγοντας ότι δεν έχει χρήματα για περαιτέρω χρηματοδότηση. Δεν έχει χρήματα, όχι μόνο για τα επιπλέον δρομολόγια που ζητάει η αεροπορική εταιρία, αλλά ούτε και για τα συμφωνημένα. Ζητάει λοιπόν, από την αεροπορική εταιρία ένα γενικότερο «κούρεμα», ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο αερομεταφορέας έχει να δει το «χρώμα του χρήματος» από το Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ότι «βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την αεροπορική εταιρία, λόγω των σημερινών δεδομένων ζητούμε σχετική αναδιάρθρωση της επιδότησης».
________________________________________________________________________
το κείμενο είναι μέρος ρεπορτάζ της Ντέπυς Χιωτοπούλου, που δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής και μπορείς να το διαβάσεις με κλικ εδώ.