Οι διαφορετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και η ζήτηση σχολών που χρωματίστηκε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης «κατασκεύασαν» φέτος βάσεις πολλών ταχυτήτων όχι μόνο ανάμεσα στα πέντε Επιστημονικά Πεδία αλλά και μέσα στις ίδιες τις σχολές του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με βασικό στοιχείο στη δεύτερη περίπτωση τη «γεωγραφία» της κάθε σχολής.  >>>




Οι δύο ταχύτητες διαμορφώνονται λόγω των διαφορετικών επιδόσεων των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση, αλλά και της ζήτησης σχολών που χρωματίστηκε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», απαιτητικότερα θα είναι φέτος τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα, σταθερά θα μείνουν τα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ενώ πτώση θα σημειώσουν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Άνοδος αναμένεται και στα περισσότερα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία. Παράλληλα, οι χαμηλότερες επιδόσεις σε ορισμένα ειδικά μαθήματα θα σπρώξουν χαμηλότερα περιζήτητες σχολές όπως τις αρχιτεκτονικές.