Το μοντέλο της Θράκης, με σκοπό να δημιουργηθούν παράλληλες δομές στην καθημερινή ζωή των Μουσουλμάνων, επιθυμεί να εφαρμόσει στα Δωδεκάνησα η Αγκυρα. >>> 


 
Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των Μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Ρόδου και της Κω δεν διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, άρα δεν υπάρχει εκεί αναγνωρισμένη μειονότητα, η χρόνια αδράνεια και φοβία της ελληνικής πολιτείας έχουν επιτρέψει σε κύκλους ελεγχόμενους από την Αγκυρα και το τουρκικό προξενείο Ρόδου να δραστηριοποιούνται, αδιαφορώντας για τους νόμους.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με Το Βήμα, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί παρά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών.

Το πρόβλημα έχει έρθει τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση του ιμάμη της Ρόδου. Στο σμαραγδένιο νησί έχει ξεσπάσει σφοδρότατη αντιπαράθεση εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης του Μέτσο Ιλτέρ, ο οποίος έχει σταλεί στη Ρόδο από τον ψευδομουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων.