Έναρξη του «Παρά θιν’ αλός 2012» στην Καλαμαριά ή Πικ Νικ Urban Festival στη Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Δική σας η επιλογή. Ειδικά για τα παιδιά, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» περιμένει στο θέατρο Κήπου (φωτ.). Αναλυτικά:>>>


ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Με τη διοργάνωση τριών συναυλιών στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα ανοίγει απόψε στις 9 η αυλαία των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός 2012». Ο Θωμάς Κοροβίνης και οι συνΩΔΗποροι θα παρουσιάσουν την παράσταση «Φύσηξε Βαρδάρης». Πρόκειται για μια παράσταση η οποία αναδεικνύει το πολιτιστικό πρόσωπο της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, μέσω του αρμονικού συνδυασμού μουσικής και λόγου. Η The Rock 'n' Rolla Band θα μας ταξιδέψει στην ελληνική ποπ των 60s και 70s και δύο συγκροτήματα, Soundays και Whitte Room, θα κινηθούν στα κλασικά αλλά και σύγχρονα ρεύματα της jazz, rock και blues μουσικής. Πρώην στρατόπεδο Κόδρα – Θεμιστοκλή Σοφούλη 125, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ελεύθερη είσοδος
  • Αρχίζει απόψε στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (οδός Ολύμπου) το τριήμερο Πικ Νικ Urban Festival 2012, ένα αστικό Πικ Νικ με συναυλίες και θερινό σινεμά, που θα συνοδεύσει την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού. Διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Parenthesis, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αποτελεί μέρος του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού Θεσσαλονίκης για δεύτερη χρονιά. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 19.00 (συναυλίες): Meanwhile in Mexico, Still Gramophone. 21.15 (μικρού μήκους ταινία) «Casus Beli» (Γιώργος Ζώης, Ελλάδα, 2010). 21.30 (μεγάλου μήκους ταινία) «Soul Kitchen» (Fatih Akin, Γερμανία, 2009). Το εισιτήριο για κάθε ημέρα του φεστιβάλ κοστίζει 3 ευρώ.
  • Μουσικές εκδηλώσεις στον Πύργο Τριγωνίου (Επταπυργίου 140, Κάστρα, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης), με τίτλο «Μουσικό φεγγάρι, με το φεγγάρι αγκαλιά στα κάστρα», διοργανώνει η 3η δημοτική κοινότητα απόψε και αύριο το βράδυ, στις 20:30, με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Απόψε η εκδήλωση περιλαμβάνει έντεχνη και λαϊκή μουσική. Είσοδος δωρεάν.
  • Ο νεοϋορκέζος DJ, παραγωγός κι εταιρειάρχης «Little» Louie Vega παίζει παιχνίδι απόψε μετά τις 23.00 στο Shark (Αργοναυτών 2, περιοχή Θεμιστοκλή Σοφούλη). Warm-up by: Kostis Zartaloudis. Έναρξη: μετά τις 23.00.
  • Μια μουσική βραδιά με κλασική κιθάρα μας περιμένει απόψε στις 9 μ.μ. στην Παλιά Σκάλα της Ν. Μηχανιώνας, παραμονές της 2ης πανσελήνου του Αυγούστου. Ερμηνεύει η Ευαγγελία Παράσχου. Η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ως εκδήλωση λήξης των "Θαλασσογραφιών 2012", αλλά αναβλήθηκε λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Είσοδος ελεύθερη.
  • Την πρώτη από τις πέντε ανοικτές συναυλίες στις δημοτικές κοινότητες, που έχει προγραμματίσει, θα δώσει σήμερα στις 19.00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Ψαλτόπουλος. 3η Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Στέργιου Πολυδώρου.
ΘΕΑΤΡΟ
  • Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, ειδικά διασκευασμένο για τα παιδιά από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη, κάνει στάση τις δύο τελευταίες νύχτες του καλοκαιριού, απόψε και αύριο το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη και το θέατρο Κήπου. Ώρα: 21.00. Τιμή εισόδου10€
  • Ολοκληρώνονται απόψε τα «18α Μερκούρεια» που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στη μόνιμη στέγη τους, το Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές Θεσσαλονίκης). Ο κύκλος των παραστάσεων κλείνει με το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το έργο «Ενός λεπτού σιγή» σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, έργο που στηρίζεται σε ποιήματα παλαιότερων και νεώτερων ελλήνων ποιητών. Ώρα 21.00
  • Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον δήμο Παύλου Μελά, παρουσιάζει στο πλαίσιο της «Θερινής Σκηνής» την επιθεώρηση «Έλα απόψε στου… Μελά». Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ώρα 21.00. Γενική είσοδος: 10€
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Συνεχίζεται έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου το αφιέρωμα στον Γαλλικό Κινηματογράφο που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης και η ΣΟΥΡΩΤΗ σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην πλατεία της Θέρμης. Ώρα έναρξης : 20.30. Είσοδος ελεύθερη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00.
  • Η Έκθεση Φωτογραφίας ΉR E MO, στη Γκαλερί Λώρα Νικολάου(Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-240416), έως και 05-09-2012, τις ώρες και μέρες: Τρ., Πε., Πα: 12.00-20.00, Τε., Σα.:12.00-15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου». Ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Είσοδος Ελεύθερη.
  • Αναδρομική Έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Είσοδος 2 και 4 €.
  • Έκθεση για «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21 Σταυρούπολη), ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00. Τιμή Εισόδου 3€, 1,5€ (μειωμένο), 1€(ομαδικό).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: "Αρχαιοκαπηλία Τέλος". Ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 16:00. Τιμή Εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο) Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).