Ένα «σούπερ αντίσωμα» ενάντια στη γρίπη ανακάλυψαν επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σκριπς στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Η νέα ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα καλύπτει τον ανθρώπινο οργανισμό ενάντια σε όλους τους τύπους γρίπης. >>> 


Η καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Express υπόσχεται το τέλος των εποχικών εμβολιασμών αλλά και την κάλυψη ομάδων «υψηλού κινδύνου» για μόλυνση κατά τη διάρκεια επιδημιών, όπως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Σκριπς εντόπισαν τρία ανθρώπινα αντισώματα τα οποία προστατεύουν από τον τύπο Β της γρίπης και ένα τέταρτο αντίσωμα, το CR9114, το οποίο προστατεύει παράλληλα και από τον πιο κοινό και πιο επικίνδυνο τύπο Α του ιού της γρίπης.

Όπως ανέφερε ο δομικός βιολόγος, καθηγητής Ιαν Γουίλσον που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «προκειμένου να καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη χρειάζεται να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε προστασία ενάντια τόσο στον τύπο Α όσο και στον τύπο Β του ιού. Ανακαλύψαμε αντισώματα που εξουδετερώνουν και τους δύο τύπους».

Με εξελιγμένες μεθόδους σάρωσης σύμφωνα με Το Βήμα οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα αντισώματα CR8033, CR8071 προσδένονταν στην «κεφαλή» της αιμοσυγκολλητίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ιού της γρίπης προλαμβάνοντάς τον από το να εξέλθει από ήδη μολυσμένα κύτταρα ώστε να μολύνει και άλλα υγιή κύτταρα.