Άλλαξε η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Ουρανούπολη. Εκεί που, τα ξημερώματα φαινόταν ότι η φωτιά θα έμπαινε στην κατοικημένη περιοχή, χάρη στις προσπάθειες των Πυροσβεστών, των Αστυνομικών, στρατιωτών και εθελοντών, τα πράγματα είναι καλύτερα... Αισιοδοξία και για τη φωτιά στην Αρκαδία... >>>

Από κεραυνό φαίνεται ότι ξέσπασε η φωτιά στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν, κατά τη διάρκεια καταιγίδας, έπεσε κεραυνός στην πευκόφυτη περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή Ζυγού. Έτσι άρχισε το κακό.
Το πρωί σήμερα, οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές της Ουρανούπολης. Εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια του χωριού και ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται έξω από τον οικισμό, σε πευκόφυτες περιοχές. Κατοικίες, ειδικά κοντά στο σύνορο με το Άγιον Όρος, κινδύνεψαν άμεσα. Κάηκαν φυτά στις αυλές και αποθήκες, ενώ τα κυρίως κτίσματα σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χάρη στις προσπάθειες των Πυροσβεστών.
Στη μάχη με τη φωτιά έχουν ριχθεί πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πεζοπόρα τμήματα έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από Ουρανούπολη. Βρίσκονται εκεί 30 πυροσβέστες, με 15 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, 40 ατόμων, ένας λόχος στρατιωτών και αστυνομικοί, οι οποίοι προσπαθούν να διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φεύγουν, με τα Ι.Χ. τους από την περιοχή. Μάλιστα, η Τροχαία εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για την περιοχή.

"Φεύγουν οι τουρίστες"
Στην Ιερά Μονή Ζυγού και στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο μοναστήρι μαίνεται ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, το οποίο καταστρέφει πευκόφυτη έκταση.
Όπως δήλωσε, πριν από λίγο, στον Σκάι, ο Τρύφωνας Νιτιντζής, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ουρανούπολη "αυτό το πανέμορφο δάσος γύρω από την Ουρανούπολη έχει καεί... Οι τουρίστες φεύγουν... Άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ουρανούπολη. Ειδικά στις 7 το πρωί φαινόταν πως η φωτιά θα μπαινε στην Ουρανούπολη και θα κατάκαιγε τον τόπο. Γλιτώσαμε τα χειρότερα".

Μάχη με τις φλόγες στην Αρκαδία
Μαίνεται η φωτιά στην Αρκαδία. Τιτάνια είναι η μάχη που δίνουν Πυροσβέστες, Αστυνομικοί, στρατιώτες και εθελοντές, από το Ανεμοδούρι ως το Σουλάρι, όπου και το μεγαλύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Στην περιοχή επιχειρούν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 155 πυροσβέστες, 120 στρατιώτες και βοηθά το προσωπικό από 25 υδροφόρες των δήμων της περιοχής.
Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα της Τρίπολης μετάγεται 45χρονος οδηγός ταξί ο οποίος φέρεται ότι πέταξε τσιγάρο σε ξερά χόρτα και προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά. Εναντίον του έχει σχηματιστεί δικογραφία για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.
Χθες, από την πυρκαγιά στην περιοχή είχαμε έξι ελαφρά τραυματίες, η κατάσταση της υγείας των οποίων βελτιώνεται. 
Όπως δήλωσε στον Σκάι η Ντίνα Νικολάκου αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου "χθες γύρω στο μεσημέρι, η σημαντική αύξηση της έντασης του αέρα και η αλλαγή της κατεύθυνσης χειροτέρευσε την κατάσταση. Το μέτωπο στα Μαλλιωτά εμπνέει μια μικρή ανησυχία. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα θα ΄χουμε κάποια καλά αποτελέσματα".

Η κατάσταση στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Κεφαλονιά. Στην περιοχή βρίσκονται 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επιχειρούν 15 πυροσβέστες.
Στο Σολωμό Κορινθίας επιχειρούν 65 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, ένα 45μελές πεζοπόρο τμήμα, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Στα Καρδάμυλλα της Κω χθες κυκλώθηκαν από τις φλόγες τέσσερα ξενοδοχεία τα οποία εκκενώθηκαν, ενώ στο ένα προκλήθηκαν ζημιές. Σήμερα η κατάσταση χαρακτηρίζεται καλύτερη.
_______________________________________________________________________
H φωτογραφία είναι από το twitter, του χρήστη @krogias, κι απεικονίζει τους καπνούς πάνω από την Ουρανούπολη. Έχει ληφθεί απο την περιοχή Δρένια.