Σε κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών προχώρησαν από τις 11.30 το πρωί οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της καταβολής δεδουλευμένων για τη νυχτερινή απασχόληση και τις αργίες. >>>

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών, στη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση για την κατάληψη. Όπως εξήγησε το ΑΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιωάννα Κερέζη, η αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων οφείλεται στην υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου. 
«Έχουμε να πληρωθούμε για τα νυχτερινά και τις αργίες από το Μάρτιο. Το Νοσοκομείο διαθέτει 400 κρεβάτια και 650 εργαζόμενους σε κυκλικό ωράριο. Η χρηματοδότηση που πήρε είναι μόνο 57.000 ευρώ το μήνα, ενώ χρειάζεται 87.000 για την εύρυθμη λειτουργία του. Αλλά νοσοκομεία, με πολύ λιγότερα κρεβάτια και πολύ λιγότερο προσωπικό, πήραν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών δεν ευθύνεται το Υπουργείο αλλά ο διοικητής, ο οποίος δεν ζήτησε συμπληρωματική χρηματοδότηση ως όφειλε» είπε η κ. Κερέζη. 
Ανέφερε ακόμη πως, με απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι ζητούν απομάκρυνση του διοικητή του Νοσοκομείου.

Και ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ
Τα συνεχιζόμενα και αυξανόμενα προβλήματα του νοσοκομείου Σερρών αποτέλεσαν αντικείμενο ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου (η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο) και του Θεοδόση Κωνσταντινίδη. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι "οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, για τη διαμόρφωση «ασφαλών» προγραμμάτων εφημερίας, καθίστανται επικίνδυνες".
Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά στις Σέρρες "ενώ χρειάζονταν ως τώρα τουλάχιστον 360000 €/μήνα για τις εφημερίες, σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου δίνονται μόνο 280000€/μήνα. Αυτή η αλλαγή σημαίνει στην πράξη ότι τις καθημερινές στο νοσοκομείο δεν εφημερεύουν νευρολόγοι, πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολό–γοι, ουρολόγοι, ενώ οι ορθοπεδικοί θα κάνουν εφημερίες ετοιμότητας, ενώ μετά τις 9 το βράδυ δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, γενικότερα γιατροί του εργαστηριακού τομέα. Τα δε Σαββατοκύριακα βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Συγχρόνως η Διοίκηση του Νοσοκομείου περνάει στη «συλλειτουργία» κλινικών, και συλλειτουργεί τις 2 Παθολογικές, τις 2 Χειρουργικές και τις 2 Γυναικολογικές Κλινικές (μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των εφημερευόντων ιατρών στις παραπάνω κλινικές). Έτσι τις αργίες θα υπάρχει σε ενεργό εφημερία 1 ειδικός παθολόγος με 2 ειδικευόμενους που θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο των παθολογικών περιστατικών που θα έρθουν στα επείγοντα (που περιλαμβάνει και πνευμονολογικά και νευρολογικά), τις 2 παθολογικές κλινικές (από 35 κρεβάτια η κάθε μία) και τη νευρολογική και πνευμονολογική κλινική αφού καλείται ο παθολόγος να καλύψει τον παθολογικό τομέα στο σύνολό του. Στον εργαστηριακό τομέα δε θα εφημερεύει κανένας"!
Για τους δύο βουλευτές του ΚΚΕ, τα παραπάνω προβλήματα "έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα που έχουν χρόνιο χαρακτήρα, όπως είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού νοσηλευτικού, ιατρικού κ.α., οι λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις που αναγκάζουν πολλές φορές τους ασθενείς σε τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση να μετακινούνται σε άλλη πόλη και να πέφτουν στα νύχια των ιδιωτών. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων".
Η κ. Γερασιμίδου κι ο κ. Κωνσταντινίδης ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι σκοπεύει να κάνει ώστε "να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Γενικού  Νοσοκομείου Σερρών και των κατοίκων της περιοχής", να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, να μην γίνει "κατάργηση ή συγχώνευση κρεβατιών, κλινικών, ή εργαστηριακών τμημάτων", να επιστραφούν τα αποθεματικά και "να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι Έλληνες ή μετανάστες".