Νέα άνοδος καταγράφεται στην τιμή των καυσίμων στην Ευρώπη, με την βενζίνη στην Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ -ακόμη και σε περιοχές μακριά από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, και την Τοσκάνη να καταγράφει 2,008 ευρώ/λίτρο- ενώ στη Γαλλία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία «προσωρινή» και «μετριασμένη» μείωση του ειδικού φόρου επί των καυσίμων, προκειμένου να αποτρέψει την εκτόξευση της τιμής στα βενζινάδικα. >>>



Σύμφωνα με το περιοδικό Quotidiano Energia, που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων στην ιταλική χερσόνησο, η περιοχή της Τοσκάνης αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια όσον αφορά την τιμή της 'σούπερ', ενώ και το ντίζελ --που παραδοσιακά διατίθεται φθηνότερα-- έχει φθάσει να πωλείται σε άλλες περιοχές του νότου έως και 1,843 ευρώ/λίτρο.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων σύμφωνα μα το ΑΜΠΕ ήταν προβλεπόμενη από καιρό για τα βενζινάδικα στους αυτοκινητοδρόμους, εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη είναι πως επίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη και στα απλά βενζινάδικα, όπου κανείς θα ανέμενε πως θα ήταν φθηνότερη.

Για παράδειγμα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Eni αύξησε την τιμή διάθεσης καυσίμων κατά 1,6 λεπτά/λίτρο για τη 'σούπερ' και κατά 1 λεπτό/λίτρο για το ντίζελ, ενώ ο όμιλος Tamoil αύξησε κατά 1 λεπτό/λίτρο την τιμή της αμόλυβδης.

Κατά μέσον όρο, οι τιμές στα βενζινάδικα αυξήθηκαν στα 1,920 ευρώ/λίτρο η 'σούπερ', στα 1,803 ευρώ το ντίζελ και στα 0,784 ευρώ έφθασε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με το Quotidiano Energia, η ανοδική εξέλιξη των τιμών οφείλεται στις διεθνείς αυξήσεις στα καύσιμα.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους ειδικούς φόρους επί των καυσίμων, ένα μέτρο που θα κοστίσει μεν ακριβά στο κράτος, δεν θα διαψεύσει δε τις υποσχέσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ για 'πάγωμα' των τιμών τους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό απεκάλυψε σήμερα τις βασικές γραμμές του προγράμματος που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προ εβδομάδων, προκειμένου να αποτρέψει τις τιμές στα καύσιμα να επιστρέψουν στα ανήκουστα ύψη που είχαν φθάσει το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, στους δασμοί που λαμβάνει από τα καύσιμα το κράτος θα εφαρμοσθεί μία «μετριασμένη» και προσωρινή» μείωση και «εν αναμονή της εφαρμογής του μηχανισμού που θα ρυθμίζει την τιμή των καυσίμων», τόνισε ο πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Ερό τόνισε πως η μείωση αφορά «το μερίδιο του κράτους», καθώς ένα άλλο τμήμα των δασμών αυτών περνά στις διοικητικές περιφέρειες και τις περιοχές.

Ο πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο απέκλεισε μία απλή και εφάπαξ διατίμηση των καυσίμων. Η υπόσχεση του Ολάντ για 'πάγωμα' των τιμών, που είχα χαρακτηρισθεί δημαγωγική από τη δεξιά, είχε αναβληθεί μετά την εκλογή του, λόγω της προσωρινής υποχώρησης των τιμών του μαύρου χρυσού.