Με έναν θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  >>>


Βέβαιος ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας και επεσήμανε την ανάγκη να μπούμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό γιατί, όπως είπε, μια οικονομία σε συνεχή ύφεση δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. «Οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας.

Αλλωστε, υπογράμμισε ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Απευθυνόμενος σε όσους «ποντάρουν στην έξοδο από το ευρώ», ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι θα διαψευστούν με έργα και όχι με λόγια.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ «αληθινό φίλο της Ελλάδας» και «παλιό προσωπικό του φίλο».

Κατά τη συνάντησή τους, πρόσθεσε, ενημέρωσε τον επικεφαλής του Eurogroup ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους δυο μήνες αλλά και ότι θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα.

Οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του , ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι έφθασε στην Αθήνα ως πραγματικός φίλος της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών της, αν και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας της Ελλάδας, τόνισε ότι η αποκατάστασή της πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, ενώ δήλωσε πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι αξιόπιστα και επαληθεύσιμα και προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι, αλλά να συμβάλλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κάναι ότι απαιτείται για να της δοθεί η επόμενη δόση της χρηματοδότητσής της

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, έχει τηρήσει επανειλημμένως σαφείς αποστάσεις από ακραίες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την Ελλάδα.

Μόλις δύο 24ωρα πριν από την άφιξη του στην Αθήνα χαρακτήρισε «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την ευρωζώνη.

Ακόμη και μόνο από θεσμικής απόψεως, κρίνεται σημαντικό το να πείσει η ελληνική πλευρά τον πρόεδρο του Eurogroup για τις προθέσεις της, εν όψει και της ολοκλήρωσης της εκτίμησης της τρόικας το Σεπτέμβριο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, και των κρίσιμων συνόδων του Eurogroup στα μέσα του ίδιου μήνα και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ευελπιστούν ότι στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Γιούνκερ θα επικροτήσει την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, θα προβάλει την αξιοπιστία της και θα εκπέμψει νέο ηχηρό μήνυμα υπέρ της θέσης της Ελλάδας στην ομάδα του ευρώ.

Ενδεχομένως να δώσει και ένα σήμα υπέρ της επιμήκυνσης, το οποίο θα φθάσει έως το Βερολίνο και το Παρίσι πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν από την άφιξη Γιούνκερ δημοσιεύθηκε η συνέντευξη Σαμαρά στη γερμανική Bild, στην οποία ο Πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το μόνο που ζητάμε είναι λίγο χώρο να αναπνεύσουμε, να πάρει η οικονομία μπροστά και να αυξηθούν τα έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει και περισσότερα χρήματα».

Το ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ «που είναι σε θέση να γνωρίζει σε βάθος τα δεδομένα, αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού», χαιρετίζει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου
του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά τόνισε παράλληλα ότι «το ΠΑΣΟΚ ως εταίρος της κυβέρνησης συνεργασίας στηρίζει έμπρακτα και με αίσθημα εθνικής ευθύνης τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο και αναμένει τα αποτελέσματα».

Ειδικότερα, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα έχει διανύσει, μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια, μια τεράστια απόσταση και έχει ήδη πετύχει τα 2/3 της συνολικής προσαρμογής.

Σε αυτό δε το πλαίσιο, ανέφερε ότι αρκεί να σημειώνουμε σε όλους τους ξένους συνομιλητές μας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ελλείμματος, η Ελλάδα πήγε από το -12% στο τέλος του 2009, στο -0,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Τόνισε ακόμη ότι «η ανατροπή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων που δυστυχώς έχουν επικρατήσει σε βάρος της χώρας μας είναι η βάση για την αλλαγή του κλίματος και την επιτυχή ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης και οριστικής εξόδου από την κρίση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του
Κινήματος.


Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Γιούνκερ

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η άρνηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Γιούνκερ «το λιγότερο διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα».



Μάλιστα, συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ότι η απόφαση αυτή, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα πιέσεων και παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του Πόουλ Τόμσεν.

«Ο κ. Γιούνκερ δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του και θα έπρεπε να υπάρξει έντονο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση, διότι πρόκειται για μια πράξη η οποία δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικώς» συμπλήρωσε.